Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott betyg för hjärtsjukvården i länet

Länets hjärtvård är i många avseenden bättre än riksgenomsnittet.
– Det utesluter inte att jag har idéer om hur vi kan bli ännu bättre, säger Gunnar Gustafsson, medicinskt ansvarig läkare.

Annons

För första gången har Socialstyrelsen gjort en heltäckande jämförelse av hela hjärtsjukvården.

Socialstyrelsen lyfter framför allt fram tre styrkor i Gävleborg. Väntetiderna till kranskärlskirurgi är kortare än i riket i stort. Landstinget är bättre än andra på att följa riktlinjer för läkemedelsbehandling vid hjärtinfarkt.

Dödligheten och återinsjuknandet i hjärtinfarkt är lägre här.

Gunnar Gustafsson tycker det är särskilt glädjande att Gävleborg med sina långa avstånd kan sätta igång sin behandling så fort efter en stor hjärtinfarkt.

Det beror på att EKG tas redan i ambulansen. Nu utvecklas den insatsen ännu mer.

Trots de goda betygen för hjärtsjukvården är den "åtgärdbara dödligheten" i hjärtinfarkt, hjärtsvikt och liknande sjukdomar högre än i riket.

– Eftersom jag vet att vi har goda värden på sådant som indikerar bra vård bör detta vara sådant som beror på levnadsvanor och livsvillkor, säger Gunnar Gustafsson.

Socialstyrelsen kommer också med råd om förbättringsmöjligheter. Det gäller även områden där Gävleborg är bättre än riksgenomsnittet, men där man inte kommer upp till de målvärden som är satta.

Landstingen jämförs med varandra, men även de olika sjukhusen. Hudiksvall får betydligt sämre resultat än Gävle, men landstingets egen analys säger att endast ett av Hudiksvalls minusresultat är statistiskt säkerställd.

– Vi blev en gemensam länsorganisation 2008 och har sedan dess arbetat hårt för att vården ska bli likvärdig för medborgarna i hela länet, säger Birgitta Dackell, verksamhetschef för kardiologin (hjärtsjukvården) i länet.

Mer läsning

Annons