Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generös sexualpolitik i Gävleborg

/
  • Trots att Gävleborg subventionerar p-piller till kvinnor upp till 25 år har länet det högsta aborttalet i landet.

Region Gävleborg subventionerar p-piller, är frikostig med inseminationer och generös mot samkönade par, visar RFSU:s genomgång.
Samtidigt är Gävleborg det län där flest aborter utförs i landet.

Annons

Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) har granskat regionernas sexualpolitik. Gävleborg står sig, enligt organisationens värdering, förhållandevis bra jämfört med de andra länen.

Likt de flesta andra landsting och regioner följer Gävleborg Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) rekommendation och subventionerar p-piller så att det bara kostar 100 kronor för kvinnor upp till 25 år. I Blekinge, Norrbotten, Skåne och Örebro län är p-piller gratis för kvinnor i den åldergruppen.

Gävleborg är det län som har högst aborttal, enligt Socialstyrelsens statistik. Näst efter Västernorrland och Jämtland sker flest aborter bland de kvinnor som får sina p-piller subventionerade.

I Norrbottens län har man på bara tre år lyckats halvera aborterna bland unga kvinnor genom att göra p-pillren gratis. Men det är inte aktuellt i Gävleborg.

– Jag vet inte om det är de här 100 kronorna som det egentligen handlar om. Tittar vi på i vilka åldergrupper det är som flest aborter görs så är det bland dem som är mellan 20 och 29 år, inte tonåringar, säger regionrådet Hannah-Karin Linck (C).

Gävleborg har den lägsta avgiften för assisterad befruktning, 200 kronor. I Stockholm, där det är dyrast, kostar det 350 kronor. I många län får inte samkönade par delade försök, bara den ena partnern får sina försök finansierade. Delade försök är inte rekommenderat av SKL, men i Gävleborg får båda kvinnorna försöka.

– Vi har samma avgift oavsett vilket vårdbesök som görs på sjukhusen. Det är professionen som har bestämt sig för att ha delade försök för samkönade par, från politiskt håll har vi sett till att följa SKL:s rekommendationer, säger Hannah-Karin Linck (C).

RFSU tycker att par som fått ett barn genom assisterad befruktning ska har rätt till att också försöka få ett syskon. Det har de i Gävleborg och flera andra landsting och regioner, men inte i alla.

I Gävleborg får paren hjälp med ultraljud, men får själva stå för kostnaden på upp till 28 000 kronor för ett syskonförsök beroende på vilken klinik och behandling de väljer. Dessutom har antalet inseminationsförsök utökats från 3 till 6.

– Paren får behandlingen i Uppsala eller Falun, men vi gör vår del och hjälper till med ultraljud och utplockning av äggen, säger Hannah-Karin Linck (C).

Mer läsning

Annons