Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgsåklagaren döms till fängelse för våldtäkt mot barn

Tre och ett halvt års fängelse och troligen förlorat jobb.
Gävleborgsåklagaren döms för två fall av våldtäkt mot barn, tre fall av sexuellt ofredande, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker, sexköp, dataintrång och tjänstefel.

Annons

Klockan elva i dag meddelade Falu Tingsrätt dom i det uppmärksammade målet med en Gävleborgsåklagare. Han döms för tre fall av våldtäkt mot barn, tre fall av sexuellt ofredande, fyra fall av langning av alkohol och 58 fall av dataintrång samt tjänstefel och dessutom sexköp. Brotten har begåtts på olika orter i Dalarna samt i Hudiksvall och Sundvall.

Den dömde åklagaren ska även betala skadestånd till målsägandena med drygt 250 000 kronor.

Åklagaren, som får bli kvar i häktet, hade nekat till våldtäktsbrotten men Falu Tingsrätt ansåg att brottsoffrens trovärdighet var betydligt högre än åklagarens. Dessutom finns skriftlig bevisning i form av mängder av sms-meddelanden.

Sannolikt kommer åklagaren att förlora sin anställning, vilket anses vara en förmildrande omständighet vid straffmätningen, men ingen annan påföljd än fängelse kan komma ifråga, skriver domstolen.

Det var vid årsskiftet som det upptäcktes att åklagaren hade sökt i en databas på personer och utredningar som han inte arbetade med. Polisens utredare misstänkte även att han hade hjälpt en närstående kvinna att få ett lindrigare straff. Under utredningen hittade polisen SMS-konversationer som anspelade på sex och åklagaren åtalades sedan för att ha haft sex med minderåriga flickor. Åklagaren greps i maj och chefsåklagare Anders Jakobsson yrkade på minst fyra års fängelse.

Läs också:

Åklagare misstänkt för våldtäkt mot barn

Fler misstankar mot Gävleåklagare

Nu åtalas åklagaren för barnvåldtäkt

Ännu ett åtal väntar mot Gävleåklagare

Mer läsning

Annons