Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna reser allt mer med buss och tåg

/
  • Siv Fredholm från Ljusdal är för dagen på utbildning i Gävle, annars brukar hon i jobbet resa kollektivt mellan hemorten och Hudiksvall.

Gävleborgarna reser allt mer med buss och tåg och hör till de svenskar som är absolut mest nöjda med kollektivtrafiken. På tio år har resorna i länet ökat med nära 16 procent.

Annons

Se även: Hälsingarna gillar sin kollektivtrafik – häng med på en åktur!

Gävleborg hör till de län där störst andel av invånarna väljer bussen eller tåget i stället för bilen. Omkring var sjätte resa görs med kollektivtrafiken. Mest dramatisk är ökningen av resandet i Kronoberg och Värmland, där resandet ökat med 50 respektive 40 procent sedan 2005. Men det är fortfarande i Stockholm som överlägset flest totalt sett reser kollektivt. Där görs nu varannan resa med tunnelbana, tåg eller buss.

Siv Fredholm från Ljusdal är för dagen i Gävle på utbildning och har tagit tåget till residensstaden.

– Jag tycker att det fungerar bra att resa kollektivt. Vanligtvis tar jag reser jag i jobbet med buss mellan Ljusdal och Hudiksvall en gång i veckan, säger hon.

Läs mer: X-trafik satsar i Hälsingland

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har jamfört kollektivtrafiken i de olika länen. Att göra det är inte helt enkelt. I län som är mer glesbefolkade reser färre på de sträckor kollektivtrafiken kör. Gävleborg har lägre befolkningstäthet än riket i övrigt och hör dessutom till de län som är störst till ytan.

Ett område SKL tittat på är antalet utbudskilometer i respektive län, det vill säga hur ofta och mycket invånare kan resa kollektivt med den trafik som erbjuds. Med sina knappa 80 kilometer per invånare placerar sig Gävleborg i ett mittenskikt bland länen. I Jämtland och Stockholm där invånarna kan resa mest, får de upp emot 120 kilometer per invånare.

Däremot hushåller regionen med skattekronorna, Gävleborg hör till de fyra där invånarna betalar minst per utbudskilometer. Dessutom är det främst med busstrafiken som länet är mer mediokert, ser vi enbart till tågtrafiken är det bara Jönköping, Västernorrland och Jämtland som har mer resande per invånare.

Läs mer: X-trafik ordnar snabbuss till Sundsvall

Sett till antal resor som görs med kollektivtrafiken ligger Gävleborg i mittenskiktet med ungefär 50 resor per invånare. Stockholmarna som reser mest kollektivt gör i genomsnitt 350 resor var per år.

Kollektivtrafiken i länet är inte särskilt miljövänlig jämfört med andra län. Omkring var tredje kilometer i länet körs med förnyelsebara bränslen, det är bara hälften så många som genomsnittet i riket. I Stockholm och Västmanland där störst andel av kollektivtrafiken drivs med på förnyelsebara bränslen körs fyra av fem resor på det viset.

Gävleborg hör till de absolut bästa länen när det gäller att anpassa sina fordon så att människor med funktionsnedsättningar kan resa med dem. Nästan alla fordon har anpassats, det är bara stockholmarna som är snäppet bättre på tillgänglighet.

Gävleborgarna hör också till de svenskar som är mest nöjda med kollektivtrafiken. Över hälften ger X-trafik betygen fyra eller fem på en femgradigskala. I Norrbotten som får bäst omdöme, ger sex av tio så höga betyg. Frågar man de länsbor som reser minst en gång i månaden med kollektivtrafiken ger fler än sju av tio det näst högsta eller högsta omdömet.

Läs mer: X-trafik satsar på fler bussturer i Ljusdal och Hudiksvall: "Roligt när vi kan hjälpa"

Mer läsning

Annons