Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg splittras redan innan förhandlingar om storregion

/
  • Kristdemokraternas oppositionsråd Ingemar Kalén (KD) tycker att Jörgen Edsvik (S) och Peter Kärnströms (S) beteende är en politisk avart.
  • Regiorådet Karin Jansson (MP) är skeptisk till storregioner och skulle helst se en
  • Sverigedemokraternas oppositionsråd Mattias Eriksson tror inte att Gävleborg som län kommer att överleva storregionbildningen.
  • Moderaternas oppositionsråd tycker att kommunalrådet i Gävle och Sandviken betett sig helt oacceptabelt när de på eget bevåg besökte Barbro Holmberg.

Redan innan de officiella förhandlingarna om vilken storregion Gävleborg ska tillhöra splittras länet.
Att kommunalråden i Gävle och Sandviken själva uppvaktat regeringens utredare Barbro Holmberg har väckt en storm inom regionpolitiken som går tvärs igenom allianser och samarbeten.

Annons

Regionrådet Eva Lindberg (S), från Söderhamn, är utsedd av länet att föra Gävleborgs talan i förhandlingarna. Hon säger att nu fått med sig alla kommunledningarna på samma linje. Länet ska hållas samman och i första hand är Uppsala och Dalarna tilltänkta regionpartners.

– Jag har hört mig för med alla kommunledningar, särskilt med Jörgen Edsvik och Peter Kärnström, och vi är alla överens om att vi håller ihop länet. Sedan är det klart att det finns kommuner i gränstrakterna till andra län som kan vilja något annat, det har vi sett vi bildandet av andra storregioner, säger Eva Lindberg.

Läs mer: Gävleborg kan splittras - Gävle och Sandviken vill bryta sig ur länet

Kommer vi nu få se att fler enskilda kommuner förhandlar med Barbro Holmberg?

– Jag har väldigt svårt att se att Barbro Holmberg skulle kunna träffa 290 kommunföreträdare. Jag tror inte heller att hon eller någon annan utredare skulle kunna gå emot ett helt läns vilja och splittra det, säger Eva Lindberg.

Inom regionmajoriteten (S, MP, C, V) är inte alla lika entusiastiska inför en ny storregion. Regionrådet Karin Jansson (MP), Färilabo, har svårt att tro att projektet verkligen går i hamn.

– När kartorna väl är ritade kommer diskussionerna att fortsätta. Jag brukar skämtsamt säga att jag helst ser en "Region Hälsingland", men jag vet att Eva Lindbergs linje är att länet ska hålla ihop. I Miljöpartiet har vi ingen gemensam linje ännu, men jag är skeptiskt till storregiontanken över huvud taget, säger hon.

Att Jörgen Edsvik och Peter Kärnström på eget bevåg har träffat Barbro Holmberg förvånar henne inte.

– Jag vet att Gävle vill söderut, det har de velat hela tiden. Hos kommunalråden i länet är linjen densamma, men jag vet också att ju längre norrut man kommer i länet desto mer känner invånarna att deras tillhörighet är norrut, säger Karin Jansson.

Regionrådet Alf Norberg (V) vill att länet håller ihop tillsvidare.

– Jörgen Edsvik och Peter Kärnströms budskap var inte kontroversiellt i sig, men att de besökte Barbro Holmberg var överilad. Vi måste börjad diskussionerna här i länet tillsammans och se var vi hamnar, säger han.

Läs mer: M i Gävle sluter upp bakom Edsvik – vill också bryta sig ur länet

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M), som också ingår i den grupp som ska förhandla om storregionen, tycker att Eva Lindberg har brustit i sitt ledarskap.

– Jörgen Edsvik och Peter Kärnströms beteende är helt oacceptabelt. Eva Lindberg klarar inte ens att hålla ihop sina egna. Jag har sträckt ut en hand till Socialdemokraterna om att vi ska diskutera fram en gemensam linje, men de har bara skjutit det sammanträdet framåt. Även om vi Moderaterna inte tror på storregionen, måste vi komma fram till vad som är det bästa för länet, säger han.

Patrik Stenvard har inget emot att länet hålls samman i storregionförhandlingarna, men inte heller att kommuner väljer att lämna Gävleborg.

– Vår linje är att länet ska söderut. Är det någon kommun i gränstrakterna av länet som vill gå in i ett annat län får de göra det. Det är tänkbart att Nordanstig vill höra till Västernorrland och att Gävle bryter sig ut och bildar region med Uppsala, säger han.

Läs mer: Efter utspelet om storregionen: Förvåning hos kommunalråden i Hälsingland

Carina Östansjö (FP), oppositionsråd och Bollnäsbo, är bekymrad över Jörgens Edsvik och Peter Kärnström uppvaktning av Barbro Holmberg.

– Det är jätteolyckligt, om vi alla vill söderut så måste vi visa att vi är enade i länet. Nu gräver Edsvik och Kärnström djupare i diket som redan finns mellan Gästrikland och Hälsingland. Gävle och Sandviken är motorn i det här länet. Skulle Hälsingland få Norrlans universitetssjukhus i Umeå som regionsjukhus i stället för Akademiska sjukhuset i Uppsala? Det är väldigt långt till Umeå, säger hon.

Oppositionsrådet Ingemar Kalén (KD), från Hofors, är upprörd över att Jörgen Edsvik och Peter Kärnström föregått länets officiella förhandlingsgrupp.

– Vi har utsett tre förhandlare från länet som ska, det här är respektlöst mot dem. Det är en politisk avart att bete sig på det här viset. Nu är Gävle och Sandviken osolidariska mot småkommunerna i länet, säger han.

Läs mer: Gästrikland splittrat – Hofors vill till Dalarna

Mattias Eriksson (SD), oppositionsråd och Gävlebo, är inte förvånad över att Jörgen Edsvik och Kärnström själva påbörjat förhandlingar med Barbro Holmberg.

– Gävle och Sandviken måste tillhöra en region med Uppsala, det finns inget annat alternativ. Det vore bäst för hela Gästrikland. Jag tror att länet kommer att splittras, tongångarna jag hört från Hälsingland är att de vill bilda en Sundsvallsregion, säger han.

Men att bilda region med Dalarna är otänkbart för Sverigedemokraterna som är emot storregioner över huvud taget.

– Jag vet att Eva Lindberg vill det, men det är otänkbart med tanke på deras dåliga landstingsekonomi, säger Mattias Eriksson.

Mer läsning

Annons