Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg kvar i hyrläkartoppen

Trots att kostnaderna minskat, är landstingets nota för hyrläkare fortfarande Sveriges dyraste per invånare.

Annons

Landstinget i Gävleborg betalade förra året 546 kronor per invånare. Norrbotten ligger på andra plats med 482 kronor. Storstadslandstingen Skåne och Stockholm betalar bara runt femtilappen per invånare, visar sammanställningen som gjorts av tidningen Dagens Samhälle.

Att hyra läkare är ungefär dubbelt så dyrt som att ha dem fast anställda. Därför har landstingen under lång tid arbetat för att minska användningen av hyrläkare.

Landstingets personaldirektör Margareta Petrusson tycker det är svårt att förklara varför Gävleborg ligger högre än jämförbara glesbygdslandsting.

– En anledning kan vara att vi har fler familjeläkarjourer.

Däremot ser hon det som positivt att Gävleborg sänkt sina kostnader med 40 kronor per invånare, samtidigt som andra landstings kostnader har stigit.

Trots åtta procent lägre kostnader för inhyrd personal hade landstinget satt ett betydligt mer ambitiöst mål i budgeten för 2009. Den spräcktes med 40 miljoner kronor.

– Vi har arbetat hårt med det och under en tid låg vi bra till, men det händer hela tiden nya saker. Till exempel var det flera läkare som slutade inom barn- och ungdomspsykiatrin förra året, säger Margareta Petrusson.

Mer läsning

Annons