Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg klarar sitt blodbehov

Alla stora sjukhus har just nu brist på blod. I Uppsala ställs operationer in. Men Gävleborg har tillräckligt stora blodlager.

Annons

Under tisdagen var det 15 patienter med blodgrupp 0 eller B som inte kunde opereras vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Enligt TT är situationen värst där, men alla större sjukhus i landet har brist.

– Vi har märkt av bristen på så sätt att de stora sjukhusen varit mycket intresserade av att köpa blod av oss, men vi har bedömt att vi behöver de lager vi har för vår egen verksamhet, säger Gry Tjervaag, chef för landstingets transfusionsmedicin.

I vanliga fall hade Gävleborg kunnat sälja en del blod till Uppsala, men inför sommaren är det extra viktigt att landstinget har ett uppbyggt blodlager. Semestertider kan göra att färre blodgivare kommer.

Landstinget har i dagsläget inte planerat någon kampanj för att få in extra mycket blod.

– Det där är en avvägning. Dels måste man ha personal som kan ta om hand de som kommer, dels tar det tid innan nya blodgivare kan börja ge blod.

Därför vill landstinget inte att en mängd nya blodgivare just nu söker sig till länets blodcentraler.

– Det är bättre att personalen använder tiden till att få fram blod nu. Vi uppmanar de som redan är blodgivare att ge och att de som blir kallade kommer.

Mer läsning

Annons