Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg har flest fall av Hepatit C-smittade per invånare

/
  • Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare. Enligt honom är en av de största riskerna för att få Hepatit C att dela spruta med någon annan.

Sett till befolkningsmängd är det i Gävleborgs län flest har smittats av hepatit C 2015. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten är det en trend som hållit i sig under flera år.
– Ju fler som är smittade, desto större smittspridning, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare.

Annons

De flesta som smittas av Hepatit C i länet är män mellan 20 och 24 år. Det vanligaste är att man smittats genom injektionsmissbruk. Det är i storstadsregionerna flest smittas totalt. Men det är i Gävleborgs län flest smittats per invånare.

En av anledningarna till att Gävleborg ligger i topp är det sociala arvet, menar Signar Mäkitalo.

– Missbruk hänger ihop med utbildningsnivå och förväntningar på att pojkar inte ska studera. Går man inte gymnasiet är risken för missbruk större än annars.

Hepatit C är starkt förknippat med injektionsmissbruk, även om smittan kan ha andra orsaker också. Folkhälsomyndigheten har nyligen gått ut med en rekommendation till landstingen om sprutbytesprogram för att förhindra smittspridning bland personer som injicerar droger. Något Signar Mäkitalo håller med om.

– Det viktigaste är att inte dela spruta med nån annan.

Till skillnad mot de andra formerna av hepatit finns inget vaccin mot hepatit C. Men det finns relativt nya mediciner. Fast de är dyra, och kommer med ett krav. Man får inte injicera narkotika under behandlingen. Detta på grund av att medicinerna enbart botar viruset, men inte gör patienten immun.

– Har man extremt dålig överlevnadsförmåga kanske man kan få dem ändå, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons