Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg bör synas på världsutställning

/
  • Jonas Carlsson, chef för Svenska Exportrådets kontor i Shanghai, besökte Gävleborg under onsdagen.

Nästa sommar hålls världsutställningen i Shanghai.
Exportrådet tycker att Gävleborg borde vara representerat där.

Annons

Mellan maj och oktober räknar man med 70 miljoner besökare på utställningsområdet. Det går att hyra lokaler i den svenska paviljongen för en eller flera dagar.

– Enskilda företag har väl inte möjlighet att åka, men näringslivet och organisationerna i länet borde kunna skicka en delegation. Då hjälper vi till med att ordna möten och aktiviteter, säger Jonas Carlsson, chef för Svenska Exportrådets kontor i Shanghai.

Tillsammans med Bengt Johansson, svensk generalkonsul i Shanghai, besökte han under torsdagen Gävleborg för att berätta om dagens affärsmöjligheter i Kina.

Jonas Carlsson beskrev Kina som en marknad vars storlek vi har svårt att föreställa oss.

– En miljard kineser är förstås fattiga. För dem handlar det att överleva dagen. De haR en dollar per dag att leva på, men de sparar och gnetar och till slut kan de köpa en mobiltelefon.

Ungefär 240 miljoner kineser har en månadsinkomst på motsvarande minst 14 000 kronor.

– Den gruppen är lika stor som halva Europas befolkning. Dessutom växer den övre medelklassen och inom några år räknar vi att 100 miljoner kineser har samma levnadsstandard som vi. Dessutom har Kina 800 000 dollarmiljonärer.

Den globala finanskrisen lär få positiv betydelse för Kina, enligt generalkonsul Bengt Johansson.

– Kina har inte behövt pumpa in pengar i sitt banksystem. Deras krispaket går istället till investeringar i vägar, broar och järnvägar. När den här krisen är över och USA har tömt sina resurser i banksystemet står Kina med världens modernaste infrastruktur.

Mer läsning

Annons