Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle sjukhus byggs om – här ska nya akuten ligga

/
  • Så här ser sjukhusområdet ut i dag.
  • Planen är att en hel ny byggnad på 30 000 kvadratmeter ska byggas till vänster om huvudentrén. Entrébyggnaden ska bygga på med flera plan och den nya akuten ska byggas på markplan mellan höghuset och det nya operationshuset.

Gamla hus ska rivas och nya ska byggas. Region Gävleborg smider stora planer för Gävle sjukhus.

Annons

Regionen har gått igenom skicken på husen och ser över vilka behov verksamheterna har framöver.

Planen är att det stora höghuset med alla vårdavdelningar ska totalrenoveras. Dessutom ska flera nya våningsplan byggas på entréhuset som ligger intill.

Läs mer: Akuten har byggts om - i dag nyinvigs mottagningen

Mest akut är situationen för akutmottagningen vars lokaler, trots ombyggnationer, är gamla och trånga. Tanken var att en ny akutmottagning skulle byggas intill den nuvarande, men så visade det sig att det bygget hotade att förorena merparten av Gävles dricksvatten som tas från åsen under sjukhusen.

I stället föreslås nu akuten ligga på sjukhusområdets norra del, mellan höghuset och det nya operationshuset. Husen byggs ihop och akuten ska ligga på markplanet.

– Det gör också det lättare för ambulanserna att komma in på sjukhusområdet. I dag trängs de med bussar och annan trafik när de åker väg in till sjukhuset, säger Helena Ribacke, regionens fastighetsstrateg.

Läs mer: Familjeläkarjouren flyttar till sjukhuset

Till vänster om huvudentrén tänker man dessutom bygga en ny byggnad på 30 000 kvadratmeter. För att ge rum till den rivs äldre delar av sjukhuset, bland annat den äldsta sjukhusbyggnaden som är från 1887.

– Vi har byggt om den så många gånger nu att vi inte kan göra något mer med den, säger Helena Ribacke.

Det är inte klart hur mycket byggandet skulle kosta och hon väntar nu på att regionens politiker ska ta ett inriktningsbeslut så att planerna kan fortskrida och då kan byggnaderna vara på plats om fem år.

Läs mer: Ny rondell vid sjukhuset ska skydda vattentäkt

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons