Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle bäst i klassen

/
  • På Stortorget är det lugnt den här dagen. Några människor passar på att slippa trängseln.
  • På Stortorget är det lugnt den här dagen. Några människor passar på att slippa trängseln.
  • GB-figurerna hälsar glatt.
  • – Stan är skapligt stor, det finns allt. Folk är öppna också tycker jag. Det är lätt att få kontakt med människor, säger Barbro Frid.
  • – Stan är skapligt stor, det finns allt. Folk är öppna också tycker jag. Det är lätt att få kontakt med människor, säger Barbro Frid.

Gävle blev bäst i klassen.
Här är man friskast, röstar flitigast och befolkningen ökar snabbast.
– Jag har bott här i 50 år och ser ingen anledning att flytta, säger Barbro Frid.

Annons

Barbro Frid är, om inte en typisk Gävlebo, så näst intill. Hon röstar, är gift, sjukskriver sig sällan och ser fram emot ett långt liv. Den här dagen står hon på Stortorget och säljer frukt och grönsaker.

Gävle nämns för första gången som stad 1413. Så gammal är inte Barbro Frid, men hela sitt vuxna liv har hon bott här.

– Stan är skapligt stor, det finns allt. Folk är öppna också tycker jag. Det är lätt att få kontakt med människor.

– Om man gifter sig ofta här? Jag vet inte, men jag själv är gift och mina tre döttrar är gifta och har åtta barn själva. Så de bidrar både till statistiken och befolkningsökningen, konstaterar hon.

Gävle var en viktig fabriksstad i början av 1800-talet. Varv, tobak och brännerier var viktiga branscher. Sjöfart, transport och rollen som residensstad har också hjälpt till i utvecklingen.

Den här dagen är det glest med folk på torget, i en stad som bland annat blivit känt för bockens eventuella elddöd, Tomas Di Leva, Gevalia, de stora idrottslagen, Ahlgrens bilar och en växande högskola.

Gävleborna är själva kursettor i länet på att rösta, hålla sig friska, gifta sig, producera varor och tjänster och öka befolkningsantalet. Kommunen är den enda kommunen i länet där man blir fler, närmare bestämt med sju procent sedan 1989.

I topp ligger man också i att leva länge, antalet uthyrda lägenheter, inkomst och jämställdheten i kommunfullmäktige.

Kommunen har bara två bottennapp. Bakläxa blir det i brottstatistiken. I Gävle begås det flest brott med hänsyn taget till antalet invånare, mer än dubbelt så många som i Nordanstig. Och Gävlebon är också dålig på att gå i studiecirkel, knappt var tredje person går i någon cirkel vilket är tredje sämst i länet.

– Att det är mycket brott märker man. Det är många misshandlar på stan tycker jag, även om jag är för gammal för att vara ute, säger Kenneth Forsling som kom till Gävle på 1960-talet för att spela högerforward i Strömsbro IF.

– Jag tror sporten är viktig för folk här. Det är ju bara Stockholm, Göteborg och Gävle som har hockeylag och fotbollslag i högsta serien, åtminstone i ett år till.

Vad har hänt med Gävle sedan 1960-talet?

– Mycket. Stan växer hela tiden. Vi har fått fler invandrare, vilket jag inte har några problem med. Högskolan har kommit, torget har byggts om, vi har fått sjöstaden och 49 uteserveringar. Det är uteserveringar överallt tycker jag. Vill man sitta ute och äta i Gävle är det inga problem, men det är kanske inte med i undersökningen?

Mer läsning

Annons