Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla synder undersöks som dioxinbovar

Jakten fortsätter på orsakerna till dioxiner i fisk.
De farliga ämnena verkar till stor del vara importerade, men en studie utanför Norrsundet ska nu undersöka om nedlagda fabriker fortsätter att förgifta fisken.

Annons

– Naturvårdsverket presenterade i år en stor rapport som slår fast att övergripande är det utsläpp i luften som ligger bakom dioxinhalterna i Östersjön. Utsläppen kommer i första hand från kontinenten, Polen och Tyskland, säger Anna Sobek på länsstyrelsens miljöanalysenhet.

Samtidigt finns det lokala källor.

– Det vi framför allt vill titta på nu är om dioxinerna kommer från pågående verksamhet eller om det läcker från sedimenten. Vi vet att det finns dioxiner i sedimenten, men inte hur hårt bundna de är. Tillsammans med de andra länsstyrelserna efter Norrlandskusten ska jag söka pengar för att kunna göra en större studie på det.

En mindre sådan studie pågår redan i länet, utanför Norrsundet.

– Eftersom massafabriken lagts ner där kan man undersöka om det fortfarande läcker ut dioxiner.

I Västerbotten har man gjort en studie vid Rönnskärverken utanför Skellefteå och vid ett mindre reningsverk.

– Dioxiner består av hundratals olika ämnen. Man har jämfört dioxinmönstret i utsläppen från Rönnskärsverken och det i fisken. Slutsatsen är att Rönnskärsverken inte kan vara den enda boven.

Länsstyrelsen har varit med och finansierat en studie av säsongsvariationer när det gäller dioxinhalterna i kustnära fångad strömming i Bottenhavet. Studien utfördes av miljögiftsgruppen vid Naturhistoriska riksmuseet.

– Det hade antytts i en tidigare studie att det fanns sådana variationer. Nu ville man titta närmare på det här, för att se om man skulle gå ut med nya rekommendationer när det gäller att äta strömming under olika årstider. Man hittade inga belägg för det och i dagsläget är det inte aktuellt att gå vidare frågan, säger Anna Sobek.

Mer läsning

Annons