Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fysioterapeuter allt viktigare för sjukvården

/
  • Fysioterapeuten Ewa Niemi-Andersson hjälper Gunilla Englund med ett benstyrketest.    – Hon klarar det galant, säger Ewa Niemi-Andersson.
  • Fysioterapeuter på Hudiksvalls sjukhus berättar om sin verksamhet.

Det är inte bara namnbytet som gör att fysioterapeuter, tidigare sjukgymnaster, blir allt viktigare för vården.
Framsteg i forskningen ger sjukgymnastiken en central plats i sjukvården och i dag uppmärksammas fysioterapeuternas egen dag.

Annons

På bara tre år har sjukhusens bemanning av fysioterapeuter ökat från 40 till 50 i Region Gävleborg. Anna Gustavsson är chef för Fysioterapi Specialistvård i länet och hon förklarar vad denna utvecklig beror på.

– Sjukvården är baserad på vetenskap och det är helt enkelt stora genombrott i forskningen som har lett till att fysioterapin blivit så viktig. Vi förstår allt mer om den fysiska aktivitetens betydelse för hälsan, säger hon.

Under tisdagen visade fysioterapeuter på sjukhusen i Hudiksvall och Gävle en del av sin repertoar för nyfikna och berättade om sin verksamhet och roll.

Fysioterapeuter får allt fler uppgifter i vården. Kristin Vandér är fysioterapeut på Hudiksvalls sjukhus och hon berättar att hennes kollegor nu exempelvis gör en del ryggundersökningar och injektioner som tidigare gjorts av läkare.

– Det har hänt mer än att vi har bytt namn. Vi efterfrågas på allt fler områden, vi blir också allt fler till skillnad från en del andra yrkesgrupper i vården, säger hon.

Mycket av utvecklingen i regionen beror också på den rehabiliteringsutredning som gjordes för ett par år sedan. Efter kritik från bland annan Neurologiskt handikappades riksförbund (NHR) gjorde dåvarande landstinget en stor översyn av rehabiliteringen i länet och inledde ett arbete för att förbättra den och göra den mer tillgänglig.

– Regionen har tagit till sig det och mycket har gjorts efter den kritik som för några år sedan, säger Anna Gustavsson.

Mer läsning

Annons