Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag på receptfritt i butik klart

/
  • Alvedon är ett av de läkemedel som kommer att finnas till försäljning i vanliga butiker i höst, trots att det finns en viss överdoseringsrisk. Läkemedelsverket har dock gått in och minskat antalet tabletter per förpackning för att minska den risken.

Från den 1 november kommer det att säljas receptfria läkemedel i våra matbutiker. Läkemedelsverket har tagit fram ett förslag på vilka tabletter, krämer och annat som kan finnas på butikshyllorna.

Annons

Snart kommer du inte att behöva gå till apoteket för att skaffa huvudvärkstabletter, nässpray eller allergimedicin.

Läkemedelsverket har gjort en bedömning av samtliga receptfria läkemedel som finns på apoteken i dag och sammanställt en lista som är ett förslag på vilka produkter som kommer att få säljas i mataffärer.

- Läkemedel som relativt nyligen blivit receptfria kommer inte att säljas i butik. Vi vill se att de fungerar bra på apoteken först, säger Jan Liliemark, professor i farmakoterapi på Läkemedelsverket.

Vissa läkemedel kräver mer kunskap om hur de ska användas och dessa kommer inte att säljas utanför apoteken.

- I de fall rådgivning från farmaceut kan göra skillnad ska läkemedlet bara säljas på ett apotek, säger Jan Liliemark.

Listan ska bearbetas några gånger till innan definitivt beslut tas. Bland annat ska förpackningsstorlekar ses över och nya läkemedel som tillkommer innan den 1 november ska bedömas. De butiker som vill sälja läkemedel ska ansöka om tillstånd hos Läkemedelsverket.

Mer läsning

Annons