Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag: Arbetslösa i Gävleborg ska få plugga på komvux

/
  • Ulf Halleryd från vuxenutbildningen i Gävle kommun och Ann-Sofie Gustafsson från Hälsinglands utbildningsförbund ska uppvakta regeringen om den låga utbildningsnivån i länet.
  • Gymnasie- kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), uppvaktas av delegationen från Gävleborg.
  • Högskole - och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), uppvaktas av delegationen från Gävleborg.

Regeringen uppvaktas nu i ett försök att få bukt med den låga utbildningsnivån och kompetensbristen i Gävleborg. Bland annat föreslås arbetslösa och sjukskrivna i länet få studera på komvux utan att förlora sina bidrag.

Annons

I maj samlades riksdagsledamöter från Gävleborg och representanter från kommunernas lärcenter, Högskolan i Gävle och Region Gävleborg för att ta fram förslag på hur gävleborgarnas utbildningsnivå kan höjas.

Nu på onsdag reser en delegation från kommunernas lärcenter i sällskap av bland andra landshövding Per Bill till Stockholm för att träffa högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) och Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftministern. De ska lägga fram de förslag som diskuterats i Söderhamn för ministrarna.

– Regeringen har uttryckt att de vill bredda gruppen som högskoleutbildar sig. Nu vill vi känna dem på pulsen lite och syna dem, säger Ulf Halleryd, utbildningsledare på vuxenutbildningen i Gävle.

Läs också http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/nu-kommer-hogskolan-till-dig

Ett förslag är att Gävleborg ska bli ett pilotlän i att se över om bidragssystemet kan justeras så att fler väljer att studera. I dag är det många som får sjukpenning, a-kassa eller försörjningsstöd som hellre behåller sitt bidrag än att börja studera och ta studielån, förklarar Ulf Halleryd,

– Det skulle handla om att kunna få behålla sitt bidrag om man bara behöver läsa in en kurs eller två på komvux för att sedan kunna studera vidare. I dag drar sig många för att läsa vidare därför att de inte vill bli av med sitt bidrag och är rädda för att skuldsätta sig, säger han.

Bland förslagen finns också fler distansutbildningsplatser till Högskolan i Gävle. Redan i dag är länet och högskolan förhållandevis bra på att nå grupper som inte kommer från studievana miljöer. Många som redan är fast bosatta, har familjer och yrkeserfarenheter, studerar från sina hemorter.

Samtidigt är det svårare för länsinvånare att studera vidare när högskolans utbildningar blir allt mer populära att för studenter från andra delar av landet.

– De blir utkonkurrerade, de har sämre betyg än studenter från andra delar av landet, säger Ulf Halleryd,

Fördelen med fler utbildningsplatser på distans är att fler kan vara kvar i länet.

– Många av dem som utbildar sig blir också kvar i sina hemkommuner och får arbete. Det behövs exempelvis socialarbetare och vårdpersonal i Ljusdal, säger Ulf Halleryd.

Delegationen vill också föreslå regeringen att satsa mer på yrkeshögskoleutbildningar på distans. I dag utbildas bland annat elkonstruktörer i Bollnäs och Gävle i samarbete med Campus Nyköping på det viset.

– Problemet är att det mest är storstäderna som får yrkeshögskoleutbildningarna för att de kan fylla många studieplatser på en och samma ord. Men med fler samarbeten som det vi har med Nyköping kan vi förlägga utbildningsplatser på flera orter samtidigt, säger Ulf Halleryd.

I dag hittar inte arbetsgivarna i länet kompetent personal till 27 procent av jobben hos de privata företagen och 47 procent av tjänsterna inom den offentliga sektorn. Det behövs bland annat mer vårdpersonal samt fler socionomer och ingenjörer.

Arbeten riskerar att försvinna från Gävleborg om inte länsinvånarnas utbildningsnivå höjs.

– Bara i dag har exempelvis Sandvik svårt att rekrytera ingenjörer som vill bo i Sandviken eller Gävle. Kommer de utifrån länet är de här något år innan de drar vidare till storstäderna. Men om ingenjören exempelvis är från Söderhamn är det större chans att han eller hon stannar kvar, säger Ulf Halleryd.

Mer läsning

Annons