Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskingrande kassörska får betala tillbaka hälften

En före detta landstingsanställd har dömts för grov förskingring ur patientkassan vid ett av länets sjukhus.
Hon döms till 240 timmars samhällstjänst sedan hon tagit 325 000 kronor.

Annons

Kvinnan erkänner att hon gjort sig skyldig till förskingring, men att det inte handlar om mer än 200 000 kronor och att brottet inte ska klassas som grovt.

Hon kan inte ge någon förklaring till varför hon började ta med sig pengar hem, men pengarna har gjort hennes dåliga ekonomi bättre och hon har kunnat hjälpa barn och barnbarn.

I somras stängde landstinget av kassörskan utan lön, sedan en granskning visat att 100 000 kronor saknades från hennes kontantkassor så långt under 2009.

En vecka senare gjordes en polisanmälan efter att det konstaterats att 200 000 kronor också hade försvunnit året innan.

Enligt domen har kassörskan vid upprepade tillfällen låtit bli att lämna sin dagskassa i det deponeringsskåp där värdetransportfirman varje dag hämtade de genomskinliga påsarna från varje kassa. Det finns inget som tyder på felräkningar och det ses som praktiskt tagit uteslutet att någon annan tagit pengarna.

Tingsrätten anser inte att gärningarna präglats av förslagenhet.

Eftersom kvinnan förlorade sin landstingsanställning, är arbetslös och saknar förmögenhet, anser rätten att hon har mycket begränsade möjligheter att betala tillbaka pengarna. Därför skrivs skadeståndet ner till hälften av den summa som hon kommit över. Hon ska betala 167 500 kronor till landstinget.

Från och med årsskiftet har landstinget slutat med all kontanthantering. Patientavgifterna faktureras numera.

Mer läsning

Annons