Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare behöver hjälp med vårtecken

Nu kan allmänheten hjälpa till att dokumentera hur växterna påverkas av klimatförändringen. Ett landsomfattande nätverk av observatörer ska hjälpa forskarna.

Annons

De första blommande vårtecknen har redan visat sig i länet. Tibast och blåsippor blommar i Älvkarleby och i Färnebofjärden blommar hassel. Det är tre–fyra veckor tidigare än för hundra år sedan.

Nu behöver forskare hjälp av frivilliga att börja dokumentera naturens kalender för att se hur växterna påverkas av klimatförändringen. Blomningen och lövsprickningen på våren kommer tidigare medan höstens lövfällning i många fall kommer senare. Ett landsomfattande nätverk ska dokumentera när blomning, lövsprickning, fruktmognad och höstlöv dyker upp för några av våra vanligaste växter.

– Genom att jämföra det med hur det såg ut för hundra år sedan kan vi mäta hur olika arter påverkas, säger Kjell Bolmgren, projektets samordnare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det i sin tur kommer att vara viktig kunskap för skogs- och jordbruk, för natur- och miljövård, pollenallergiker och forskare.

– Vi vet att många redan gör observationer av vårtecken och vi hoppas därför att det ska finnas ett stort intresse att delta i nätverket, säger Kjell Bolmgren, som är samordnare för det Svenska fenologinätverket.

Mer läsning

Annons