Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Henning Mankell död

/

Författaren Henning Mankell har avlidit, 67 år gammal, skriver hans förlag på sin hemsida.

Annons

Henning Mankell avled stilla i natt i Göteborg i sviterna av sin sjukdom. Han blev 67 år gammal och led av cancer. Mankell skrev ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Under många år var han bosatt i Maputo, där han var konstnärlig ledare för Teatro Avenida.

Henning Mankell fick sitt stora genombrott med sin serie om Ystadspolisen Kurt Wallander. Den Sveg-bördige författarens senaste roman var "Svenska gummistövlar" som kom i våras. Förra hösten kom den självbiografiska boken "Kvicksand" som handlade om hans cancerdiagnos, och om hans väg till författarskapet.

Mankells assistent Robert Johnsson bekräftar författarens död.

– Han dog i natt, Jag vet inte så mycket mer än det, säger han till Kulturnyheterna.

Henning Mankell är uppväxt i Sveg. Där finns sedan snart tio år tillbaka ett kulturcentrum som Henning Mankell nyinvigde i våras.

Förlaget kommenterar beskedet så här:

"Henning Mankell var en av de stora svenska författarna, älskad av läsare här hemma och över hela världen. Hans produktion omfattade ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Genom hans författarskap gick som en röd tråd solidariteten med de svaga och utsatta, vilket in i det sista tog sig uttryck i praktisk handling."

(TT)

Mer läsning

Annons