Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagskvinnor "försvinner"

EU:s Strukturfond för norra Mellansverige, där Hälsingland ingår, får bra betyg för sitt arbete. Men jämställdheten får kritik. Nu utreder Örebro Universitet varför företagande kvinnor "försvinner" i strukturarbetet.

Annons

Den första rapporten om utvärdering av EU:s strukturfondsprogram för regionen Norra Mellansverige är klar. Den har gjorts av IM-Gruppen i Uppsala. 53 procent av fondens 1,75 miljarder kronor är utdelade och bedömningen av IM är att Norra Mellansverige är ett "välskött fögderi".
Två områden bör däremot utvecklas, anser granskarna. Det ena är företagsamheten som är kopplade till kvinnor och personer med utländsk härkomst. Det andra är arbetet med utvärdering och följeforskning för varje projekt måste förbättras.
Strukturprogrammen har hittills inte satt några spår i relationerna mellan könen på arbetsmarknaden. Insatser mot kvinnor och invandrare tenderar att bli en särlösning och inte en naturlig del i andra företagsutvecklande projekt.
Kommunalrådet Eva Tjernström (S), Söderhamn är vice ordförande i Strukturfond norra Mellansverige:
– Nu när vi vet hur det står till måste vi öka informationen till kvinnliga företagare så de uppmuntras att söka pengar ur fonden. Vi måste absolut titta på det här. Det är bra att det görs grundliga utvärderingar så att det här med jämställdheten blir känd, säger Eva Tjernström.

Mer läsning

Annons