Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslår skattehöjning med 30 öre

Den politiska majoriteten i Landstinget Gävleborg föreslår en skattehöjning med 30 öre för att möjliggöra satsningar på hälso- och sjukvården de närmaste åren.

Annons

- Vi har valt en struktur för hälso- och sjukvård som vi är nöjda med och som medger god tillgänglighet för länets invånare. Det måste få kosta, säger Eva Tjernström (S), landstingsstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att hälso- och sjukvårdens anslag ökar med 126 miljoner kronor. Det betyder att landstingets hälso- och sjukvård kan bibehållas intakt utan några strukturförändringar. Dessutom möjliggör satsningen på sjuksköterskelöner med tio miljoner kronor extra och ett utökat antal utbildningsplatser för läkare med 33 miljoner kronor.

Andra områden som den politiska majoriteten vill satsa på är bland andra trygghetsplatser vid länets sjukhus samt fem miljoner kronor extra för att slutföra psykiatriutredningens utvecklingsområden. Införandet av tillämpning av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande åtgärder inom folkhälsa är ett annat område för satsningarna.

- Det är en del i vårt långsiktiga arbete för att stärka folkhälsan och på sikt därmed kunna minska belastningen på hälso- och sjukvården, säger Eva Tjernström.

Den 20-21 november fattar landstingsfullmäktige beslut om budgeten.

Mer läsning

Annons