Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbuden tolkas olika

Var fjärde ansökan om kontaktförbud beviljas i länet.

Annons

Stiftelsen Tryggare Sverige har genomfört en undersökning som visar att det råder stora skillnader bland Sveriges 32 åklagarkammare i hur man tillämpar lagen om kontaktförbud. I vissa delar av landet beviljas hälften av ansökningarna om kontaktförbud, och i andra så lite som 18 procent.

Under förra året beviljades 100 av de 415 ansökningar som behandlades i Gävleborg, det vill säga ungefär vart fjärde fall. Samtidigt inkom 152 anmälningar om överträdelser av förbudet, varav 51 stycken gick vidare till åtal. Ljusdal är här den enda kommunen i Gävleborg med noll anmälningar om överträdelser.

Micael Dahlberg vid Åklagarmyndigheten i Gävle tror att anledningen till att antalet beviljade kontaktförbud skiljer sig så mycket i landet är att varje fall är unikt.

– Vi känner inte till varandras beslut och vet inte vad de grundar sig på. Ofta handlar fallen om fler brott är kontaktförbud, och då är det svårt att se vad som egentligen bedöms.

Han menar att polisen förr var bättre på att upplysa dem som verkligen behöver förbudet, men att man nu informerar alla om möjligheten.

– A slår B på käften och A söker kontaktförbud mot B. Folk ser det som ett "quick fix", och det är därför sökningarna och därmed också avslagen ökat.

Micael Dahlberg uppskattar att nio av tio personer döms för överträdelse när fallen väl går till åtal. I besluten tar man hänsyn till om personen är straffad tidigare och hur många gånger och på vilket sätt förbudet överträtts.

Mer läsning

Annons