Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För lite pengar och styrning för folkhälsa

Landstinget har ingen tydlig planering och styrning av sitt folkhälsoarbete.
Kommunerna i södra Hälsingland låter inte sina folkhälsoambitioner tillräckligt påverka den allmänna budgeten och verksamhetsplaneringen.

Annons

Landstingets revisorer tillsammans med kommunrevisorerna i Söderhamn, Bollnäs och Ovanåker har granskat folkhälsoarbetet, som till viss del sker i samarbete mellan landstinget och kommunerna.

Det finns ett länsfolkhälsoråd med en representant från alla tio kommunerna i länet och tre från landstinget. Enligt revisorerna har emellertid rådet en ganska otydlig roll.

Maria Aspers (MP), ansvarigt landstingsråd för folkhälsofrågor, är besviken över att revisorerna hakat upp sig på frågor om en tydlig organisation och styrning.

– Jag tycker vi har ett mycket bra folkhälsoarbete i det här länet. Jag har blivit intervjuad av revisorerna men inte lyckats nå fram med de politiska intentionerna som ligger bakom vårt sätt att arbeta.

Folkhälsoaspekten är något som ska genomsyra alla verksamheter, inte ligga som en egen verksamhet vid sidan om, säger hon.

– Folkhälsa kan vara allt från motion till att från att fler ska gå och rösta. Landstingets samhällsmedicinska enhet, länsfolkhälsorådet och de lokala folkhälsoråden i kommunerna ska finnas som ett stöd och kunna bidra med kunskap.

Länsstyrelsen och Region Gävleborg, samarbetsorgan för kommunerna och landstinget, arbetar också med folkhälsofrågor. Revisorerna anser att det inte finns en tydlig rollfördelning mellan dem och att de bör bestämma vem som ska ha den ledande rollen för att samordna arbetet på länsnivå.

– Jag tycker inte att någon ska ha en ledande roll. Då kommer det att användas av de andra som alibi för att inte göra något. Sedan tycker jag att de arbetar med helt olika saker och därför redan har tydliga roller, säger Maria Aspers.

Mer läsning

Annons