Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på digitalt

/
  • – Papperstidningen kommer att finnas kvar, men får ett ändrat fokus. Det blir mer fördjupningar och opinionsjournalistik, säger Gunilla Kindstrand, chefredaktör och ansvarig utgivare för Hälsingetidningar.

Det pågår ett febrilt utvecklingsarbete inom Mittmedia-koncernen och Hälsingetidningar. Målet är att förbättra både webb- och papperstidning.
– Vi måste skapa ett större mervärde kring våra produkter, säger Gunilla Kindstrand, chefredaktör och ansvarig utgivare för Hälsingetidningar.

Annons

Tidningskoncernen Mittmedia, där hälsingetidningarna Söderhamns-Kuriren, Ljusnan, HT och Ljusdals-Posten ingår, arbetar för att bli bättre på den digitala marknaden.

Den största förändringen för tidningsläsarna blir en betalgrind på koncernens nyhetssajter under 2013 och en utveckling av papperstidningen. Tidningarnas nyhetssajter ska få bättre och mer innehåll, samtidigt som papperstidningen ändrar karaktär.

– På sikt kommer papperstidningen att förändras, med mer fokus på fördjupningar och opinionsjournalistik. Så småningom kommer det även att bli en betalgrind på vår webbsajt Helahälsingland.se. Det är en del av den stora omställning som mediebranschen nu genomgår, säger Gunilla Kindstrand.

Vissa delar av materialet på webben kommer även fortsättningsvis att vara gratis för alla. Den kvalificerade journalistiken kommer läsarna däremot att behöva betala för, när betalgrinden sätts upp.

– Bra journalistik kostar pengar, så är det. Den kan vi inte fortsätta att ge bort gratis. Det vore att strypa sig själv.

Arbetet är än så länge i startgroparna och mycket återstår fortfarande att gå igenom.

Men att det är något som måste göras är i stort sett alla i branschen övertygade om, enligt Gunilla Kindstrand.

– Det är viktigt att tidningen fortsätter att garantera det offentliga rummet. I dag är det lokaltidningen som berättar vad som sker i våra samhällen, ger våra läsare en plattform där de kan komma till tals och får den lokala demokratin att fungera. Därför måste vi agera för att den även i framtiden kan behålla sin position, säger hon.

Mer läsning

Annons