Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fogden tog pengarna

Det blev ingen skatteåterbäring till midsommar för närmare 3 000 gävleborgare. Dessa har skulder hos Kronofogden och pengarna går rakt ner i myndighetens ficka.

Annons

Totalt handlar det om drygt 14 miljoner kronor som Kronofogden lägger vantarna på för de 2 916 skuldsatta gävleborgarna. Det är en ökning jämfört med samma period förra året då knappt 2 400 personer i länet blev utan skatteåterbäring till midsommar.

Kristin Alm är enhetschef för Kronofogden i Gävleborgs län. Hon har ännu inte fått några reaktioner från personer som berörs av indrivningen.

- Vi skickar ut beslut maskinellt till dessa personer i dag eller i morgon där de får information om vad som gäller, säger hon.

Hon påpekar att de flesta är medvetna om att skatteåterbäringen går direkt till Kronofogden men att vissa ändå hör av sig och är besvikna.

- Många hade tänkt använda pengarna till semestern, så det är klart att de blir besvikna när de inte får några, säger Kristin Alm.

Vid skuldindrivning får man i normala fall behålla en summa pengar för att klara sitt uppehälle, men dessa regler gäller inte för indrivning av skatteåterbäring då hela summan går till Kronofogden.

Strax över 70 000 svenskar blev utan skatteåterbäring i juni. Av de 345 miljoner som Kronofogden driver in kommer den största delen inte överraskande från de folktäta länen Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

Mer läsning

Annons