Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler SMS-lån till kronofogden

I Gävleborg är 1 357 personer skyldiga Kronofogdemyndigheten över åtta miljoner kronor på grund av obetalda SMS-lån. Och skulden växer snabbt.

Annons

Trots återkommande varnande rapporter om hur lätt det är att skuldsätta sig genom enkla sms-lån fortsätter anmälningarna till kronofogden. Totalt har antalet betalningsföreläggandena på grund av sms-lån ökat med 30 procent. Störst ökning återfinns i åldersgruppen äldre än 36 år. I Gävleborg har antalet skuldsatta i den åldersgruppen ökat med 56 procent jämfört med året innan.

- Oj oj oj. Det är väldigt mycket tycker jag. Man kan ju undra varför det har ökat i den åldersgruppen. Om det beror på arbetslöshet, att man är utförsäkrad. Men det är bara mina funderingar. Jag vet inte vad det beror på, säger konsumentvägledare Gunilla Hallberg.

Hon är ofta ute på gymnasieskolan och berättar för ungdomar vilka konsekvenser det kan få att ta SMS-lån. Med en hög ränta kan skulderna öka snabbt.

- Man förstör sin ekonomi för lång, lång tid framåt. Det är förödande. Och risken finns att ännu fler hamnar hos kronofogden när räntorna börjar gå upp. Det är en bekymmersam tid, säger Gunilla Hallberg.

Janne Åkerlund på Kronofogdemyndigheten berättar att de har fått många signaler på att personer tar SMS-lån för att ha råd att betala räkningar och andra skulder.

Det handlar oftast om människor som söker snabba och kortsiktiga lösningar genom att ta sms-lån när de inser att de inte klarar av månadens räkningar. Något som på sikt skapar en negativ spiral eftersom räntorna på dessa lån är så höga att det blir svårt att bli skuldfri.

Mer läsning

Annons