Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler drabbas av plågsam sjukdom

De senaste fyra åren har ett 50-tal personer i länet fått diagnosen ALS.

Det är en markant ökning jämfört med tidigare.

ALS-patienterna är en av de grupper som saknar en fast neurolog i Hälsingland.

Annons

ALS är en obotlig och dödlig sjukdom. Nervcellerna som styr musklerna dör i hjärnan, hjärnstammen och ryggraden. När muskeln inte får några nervimpulser försvagas den och förtvinar. Sista tiden i livet blir plågsam.

ALS-sjuke Lars-Olov Hammergård i Söderhamn var under sitt sista år i livet mycket aktiv i debatten om rätt till dödshjälp.

Utvecklingen i Gävleborg följer en internationell trend. En möjlig förklaring till ökningen är att vården blivit bättre på att ställa diagnosen.

På Gävle sjukhus finns ett motorikteam, med bland annat sjukgymnast och logoped. De har kontakt med sammanlagt ett 15-tal ALS-patienter från Gästrikland och Hälsingland.

– Patienter från Hälsingland får själv välja om de vill ha kontakt med en neurolog i Gävle eller i Uppsala, men hjälp av andra yrkesgrupper kan de få på hemmaplan, också på den egna hälsocentralen, säger Margareta Gonzalez Lind

De som möter ALS-patienter på sjukhusen i Hudiksvall och Bollnäs samt på hälsocentralerna i Hälsingland är under onsdagen inbjudna av motorikteamet till ett heldagsseminarium i Gävle kring ALS och de behandlingsmöjligheter som finns.

– Det kan vara svårt att hålla sig uppdaterad inom alla områden om man till exempel arbetar på en hälsocentral, säger Margareta Gonzalez Lind.

Mer läsning

Annons