Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisket av lax i Östersjön stoppas

/
  • Nu stoppas det svenska fisket av lax i Östersjön, för resten av året, sedan alla tillgängliga kvoter fiskats upp. Arkivbild.   Hector Amezcua

Nu stoppas det svenska fisket av lax i Östersjön. Årets kvoter, från Öresund och upp till Bottenviken, är uppfiskade.
– Från och med måndag är det stopp, säger Inger Dahlgren, Havs- och vattenmyndigheten.

Annons

Laxfisket i Östersjön, ungefär upp till Höga Kusten, startade i april. I mitten av juni var det igång även längre norrut, men snart är det alltså stopp för i år.

En märkligt kort säsong för yrkesfiskarna, kan tyckas, men alla håller inte med.

– En del vill fiska väldigt aktivt en period och sedan gå över till annat fiske. Andra fiskar mer småskaligt och vill kunna uppehålla fisket lite längre under sommarmånaderna, då man har turister och vill ha färskförsäljning av lax, säger Inger Dahlgren, chef för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten.

– Det finns många viljor, men frågan är om det är rimligt att kvoterna fiskas ut så snabbt, säger hon.

Totalstoppet som snart råder har föregåtts av fiskestopp i delar av Östersjön, allt eftersom kvoterna för de olika zonerna tagit slut. I de sydligaste delarna satte man punkt i mitten av juni, i Bottenviken längst i norr stoppades fisket för ett par veckor sedan.

– En ganska stor andel av laxen har redan vandrat upp i älvarna, där den själv föddes, för att leka. Och det är viktigt att man får tillbaka tillräckligt mycket lax som kan vandra upp och reproducera sig. Flera älvar uppnår inte de mål som fastställts när det gäller reproduktionen.

Den svenska västkusten är nästan helt bortkopplad från kartan när det gäller laxfiske till havs. Det handlar om helt olika bestånd, och för Atlantlaxen har läget varit mer utsatt.

– I Västerhavet är fiske efter lax förbjudet. Däremot förekommer vissa fångster, kustnära och mycket begränsat, säger Inger Dahlgren.

Mer läsning

Annons