Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick cancer trots lyckad bröstoperation

Kvinnans bröst opererades bort för att förhindra att en cancer skulle utvecklas.

Trots att det inte hittades någon cancer som kunde sprida sig, upptäcktes en dottertumör drygt ett halvår senare.

Annons

Den 43-åriga kvinnan opererades våren 2009 efter att vården upptäckt förstadiet till cancer. Det bortopererade bröstet undersöktes. När det inte hittades någon utvecklad cancer, sattes ingen efterbehandling in.

– Det ska inte ske enligt de nationella och regionala vårdprogrammen och det följde man, säger chefsläkare Lars-Göran Holtby.

Sju månader senare sökte hon sig till hälsocentralen, eftersom det smärtade när hon andades. Vätska hittades i höger lungsäck. När smärtan inte gav med sig gjordes veckan därpå en datortomografi och då upptäcktes dottertumören som var utvecklad från bröstcancer.

Kvinnan är nu under behandling.

Det bortopererade bröstet hade sparats och undersöktes igen. Det konstaterades ännu en gång att det inte fanns någon cancer där som kunde sprida sig.

Lars-Göran Holtby säger att fallet är extremt ovanligt och han har svårt att se hur vården hade kunnat agera på ett annorlunda sätt.

Däremot vill han gärna höra om Socialstyrelsen gör en annan bedömning. Därför har landstinget nu gjort en så kallad lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons