Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem av länets naturbevakare dras in

Varginventering, besiktningar av rovdjursskador och förbyggande arbete är några av deras arbetsuppgifter som nu kan komma i kläm när länsstyrelsen hastigt drar i bromsen.

Annons

– Det är inte bra att behöva skära i fältverksamheten så här, men vi har inget val. Vi måste bromsa för annars räcker inte pengarna året ut, säger Maria Widemo, tillförordnad chef på natur- och viltenheten.

De sju rovdjursbevakarna i länet har olika anställningsformer, två är tillsvidareanställda, tre är visstidsanställda och två tas in vid behov. Kvar blir bara de två förstnämnda, Hans Nordin i Ramsjö och Sture Nordlund i Edsbyn. Av de tre visstidsanställda slutar en redan på fredagen, Mats Rapp, bosatt i Leksand. De övriga två, Hans Blomgren i Föne och Sone Persson i Viksjöfors, har förordnanden som går ut i mitten av juli. Timanställda är Christer Fredholm i Färila och Roland Näslund i Lingbo. De kommer bara att kallas in i akuta lägen.

Hur har det kunnat bli så här?

– Vi har fått lägre anslag i år, hade med ett underskott från ifjol och dessutom har vi extra kostnader i år för uppbyggnaden av viltvårdsdelegationen.

Det finns två sätt att hantera den uppkomna penningbristen säger hon, det ena är att försöka effektivisera, det andra är att få in mer pengar.

– Vi jobbar på det nu. Vi har skrivit till Naturvårdsverket och äskat mer pengar.

Hur ska två personer klara det sju gjort? Hur ska ni prioritera?

– Vi har inte det riktigt klart för oss. Vi sitter med det nu. Men vissa uppdrag måste utföras. Förmodligen får vi dra ner på arbetet i förebyggande syfte, för att klara av till exempel besiktningar av rovdjursskador och fällda rovdjur.

Hur långa väntetider får allmänheten räkna med?

– Akuta saker måste vi prioritera. Just nu till exempel björnskador.

Och om det är det blir mycket rovdjursskador, vem ska då inventera vargar?

– Det är en bra fråga. Ställ den till Naturvårdsverket... Just nu får vi försöka lösa det med dem vi har. Helst skulle vi ju ha dem på heltid allihop.

Men inför nästa vargjakt måste viltvårdsdelegationen ha ett ordentligt underlag, hur får ni stenkoll?

– Då måste man fråga sig vad stenkoll är, vi måste göra en avvägning av när vi har tillräckligt bra koll.

– Jag tror inte det blir fullt så här illa i slutänden, säger Maria Widemo. Vi kommer att utlysa en tredje tjänst före sommaren, men vi vet inte än hur mycket pengar vi får loss. Och till årsskiftet får vi nya anslag. Egentligen är det märkligt att finansiering ska vara så här kortsiktig för en verksamhet som är så långsiktig och viktig.

Hela Hälsingland har sökt de aktuella naturbevakarna men samtliga har avböjt medverkan i artikeln.

Mer läsning

Annons