Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktig elmätare orsakar hög elräkning

De senaste åren har de stora elbolagen Fortum, Vattenfall och Eon bytt ut flera miljoner elmätare i hela Sverige. Men hundratusentals elmätare är felkonstruerade och elräkningen har trissats upp ordentligt för en del kunder. Även i Hälsingland har konsumenter drabbats, i vissa fall handlar det om många tusenlappar.

Annons

De felaktiga elmätarna är av fabrikatet Actaris. De är godkända och certifierade, men de kan påverkas av en viss typ av elektronisk utrustning i hemmen som gör att mätarna felaktigt visar en högre elförbrukning än vad man egentligen har.

Fortum har 17 konstaterade fall av felaktiga mätare, varav två i Hälsingland.

– De är redan utbytta, säger Cecilia Hedqvist, marknadschef för Fortum distribution.

Hon påpekar att det enbart är kunder som bor i flerfamiljshus med ett gemensamt elmätarrum som har den här typen av elmätare.

Gunilla Hallberg, konsumentvägledare i Hudiksvall, berättar att Konsumentvägledningen i Hälsingland hittills i år har fått in totalt drygt 40 ärenden som gäller elbolagen, varav hela 33 rör Fortum. Mer än hälften av alla ärenden handlar om för höga elräkningar och framför allt klagar konsumenterna på otydliga elräkningar. Ett tiotal personer som har hört av sig misstänker att felaktiga mätare ligger bakom skyhöga elräkningar.

– I vissa fall handlar det om många tusenlappar, säger Gunilla Hallberg.

Hon brukar råda konsumenterna att vända sig till sitt elbolag om de misstänker att något har blivit fel och hänvisar också till Konsumenternas Elrådgivningsbyrå.

 

Mer läsning

Annons