Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fästingar kan bli en plåga i sommar – trots den Sibiriska kylan

/
  • Naturhistoriska Riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker menar att fästingar inte alls dör av att det är kallt.
  • Fästingar väntar på byten ned till fem plusgrader. Biolog Didrik Vanhoenacker tror att det snabba väderomslaget kan ha tagit kål på några
  • Kylan tar inte knäck på fästingarna – åtminstone inte om man går efter en studie som gjordes utanför New York för några år sedan.

Det sägs att kylan tar kål på dem och finska experter tror att det kan bli en fästingfri sommar, men det är inte alls säkert...
– En studie gjord i New York ser inte att det finns något samband mellan kyla och fästingdöd, säger biolog Didrik Vanhoenacker.

Annons

Det huttras och muttras i Hälsingland. Termometern visar stundtals under 20 minusgrader. Värmen är svår att hålla i stugorna och bilar vägrar starta, men en fördel med bitande kyla och tunt snötäcke är att fästingarna får det tufft – åtminstone är det många som tror att det är så, även finska experter, skriver flera tidningar.

Läs mer: Fästingar i regnets och kylans spår

Naturhistoriska Riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker menar att fästingar inte alls dör av att det är kallt.

– Det är inte helt självklart, det finns inte så många vetenskapliga studier som testat det, men det finns en som gjorts utanför New York som inte visar på något samband, säger Didrik.

De har gjort hål liknande de på golfbanor och fyllt pluggarna med fästingar. Med jämna mellanrum plockades sedan de upp och då visade det sig att temperaturen inte påverkade antalet levande fästingar, enligt Didrik Vanhoenacker.

Läs också: Josefine Engström drabbad av borrelia

– Om kylan skulle vara ett problem så borde andelen döda fästingar vara fler i prover tagna när det varit riktigt kallt, men man såg inget samband, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att göra en sån här undersökning, det är inget man gör på en kafferast, Det är ett bra upprop att bli fästingsutbredningsforskare, säger han.

Är det en myt att de dör av kyla?

– Nej, det kan jag inte säga, men däremot påverkar det nog inte tillgången på fästingar under sommaren. Det är snarare längden på fästingens jaktsäsong som inverkar.

Ökande temperaturer ger kortare vintrar och det ger fästingen större chans att fastna på något värddjur under dess treåriga livslängd.

Didrik Vanhoenacker anser att antalet fästingar påverkas mer av en rad andra faktorer än temperaturen.

– Det som kan påverka är att kylan kom abrupt, även om det inte är i nivå att slänga in en fästing i frysen. Det skulle kunna vara så att några gamblerfästingar fortfarande var uppe i vegetationen för att ta sista rådjuret och så bang så blev det kallt, säger han.

Det som däremot kan inverka på antalet fästingar är om värddjuren inte klarar den kalla vintern. Blir det färre byten för fästingarna är det snarare av den anledningen det blir färre som sitter som små lömska kardborrar i gräset till mångas förtret.

Läs också: Vilka kryp känner du igen?

Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning