Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre unga lagförs

/

Misshandel, snatteri, skadegörelse och vandalisering är några av de vanligaste brotten som ungdomar döms för. Statistik från Brottsförebyggande rådet och Statistiska centralbyrån visar att antalet lagförda ungdomar i 15-17 årsåldern har minskat.

Annons

I fjol var det 7 234 ungdomar som lagfördes, det är en minskning med 1 400 personer från 2012. Gävleborgs län följer trenden och det syns en minskning av lagförda brott bland unga i de flesta kommuner i länet.

– Vad det beror på är svårt att säga, men om man ser tio år tillbaka så sjönk ungdomsbrottsligheten stadigt över hela Sverige. En anledning till det tror vi har att göra med internetanvändandet, ungdomar är inte längre ute på samma sätt. Men det är en gissning som vi har, säger Martin Norkvist, ungdomsutredare vid polisen i Hudiksvall och Ljusdal.

I Hudiksvalls kommun visar statistiken att antalet lagförda brott bland ungdomar har minskat med över 50 procent från 2012 till 2014.

– Vi har ett välutvecklat förebyggande samarbete i Hudiksvalls kommun. Skolor, socialen och polisen samarbetar tätt. Vi är snabba på att sanera klotter och vi patrullerar på frekventa tider för att stävja fylleboxningen, som vi brukar kalla det för, säger han.

Statistiken visar även att antalet lagförda ungdomar minskat i Ljusdal- och Bollnäs kommun, men har ökat från en låg nivå i Ovanåkers kommun. I Söderhamn- och Nordanstigs kommun syns ingen nämnvärd minskning eller ökning mellan 2012-2014. Trots att ungdomsbrottsligheten i Hälsingland ligger på en väldigt låg nivå redan, så menar Martin Norkvist att det fortfarande är någonting som polisen måste arbeta med.

– Det går inte att vila på något sätt och mest akut nu är drogerna. Internetdrogerna är lätt för vem som helst att få tag i och ungdomarna vet inte vad de stoppar i sig. Därför är det viktigt att vi tillsammans blir bättre på att få ut budskapet till ungdomarna. Vi kan inte förbjuda internet, det blir svårt. Men vi kan tillsammans hjälpa till att bygga upp ungdomarnas självförtroende och självkänsla så att de kan säga nej till drogerna som är fullständigt idiotiska och farliga, säger han.

I det förebyggande arbetet mot ungdomsbrottslighet är fritidsverksamheter en viktig del. Genom att skapa naturliga och gemensamma mötesplatser för unga och gamla så minska ungdomsbrottsligheten i samhället. Någonting som Martin Norkvist tror att det är en viktig del att arbeta med.

Mer läsning

Annons