Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre dör – men den här sjukdomen är fortfarande vanligaste dödsorsaken i länet

/
  • Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Gävleborg.

På 20 år har andelen svenskar som dör i hjärt- och kärlsjukdomar halverats, ändå är det fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Gävleborg.

Annons

Mer än var tredje dödsfall i länet beror på hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke, och Gävleborg hör till de län där dödligheten i sjukdomarna är högst.

Lars Svennberg, överläkare vid hjärtenheten på Gävle sjukhus, förklarar att den höga dödligheten främst beror på att vi har en hög hjärt-kärlsjuklighet i länet, vilket i sin tur är kopplat till utbildnings- och inkomstnivåer i befolkningen.

– Det gäller även dödlighet generellt. I olika studier har det visat sig att i en del städer kan medellivslängden skilja 10 till 20 år beroende på vilken stadsdel man bor i. Vårt län har bland de lägsta utbildningsnivåerna i landet och dessutom hög arbetslöshet, säger han.

Det är minst dubbelt så vanligt att en person som endast har grundskoleutbildning dör i en hjärt-kärlsjukdom som att en person som är högskoleutbildad.

– Det är i län som Stockholm, Uppsala och Halland som dödligheten är lägst. Det bor fler rika, unga och välutbildade människor som inte drabbas av de här sjukdomarna i samma utsträckning, säger Lars Svennberg.

Samtidigt röker gävleborgarna allt mindre. Länet är nere på samma nivå som välmående Uppsala och Halland när det gäller rökning, inte ens var tionde person röker dagligen.

Det är också genom en bättre folkhälsa som dödligheten kan minska, menar Lars Svennberg. Svenskarna generellt röker mindre och har börjat röra mer på sig.

– Det är glädjande att se. Det preventiva arbetet blir allt viktigare och det har också visat sig att man får tillbaka tre gånger mer för pengarna vid förebyggande åtgärder än vid en direkt behandling, säger Lars Svennberg.

Mer läsning

Annons