Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får guldpension – vill ändå förändra reglerna

/
  • Centerpartiets Anders W Jonsson stötte på patrull, när han började driva frågan om en förändring av politikerpensionerna.

De gamla reglerna för politikerpensioner var orimliga. De hade inget stöd ute bland folket.
Det var huvudskälet till att Centerpartiets Anders W Jonsson började driva och lyfta frågan om en förändring 2011. Trots att han själv omfattas av de gamla reglerna.

Annons

Han fick stöd av den då nya partiledaren Annie Lööf. Men från början var det motigt och han möttes ofta av synpunkten det går aldrig att genomföra. Men så småningom började andra partier ansluta sig till tanken om en förändring.

Vad tycker du om det faktum att det finns C-politiker som har den gamla formen av politikerpension?

– De hade det avtalet. De gör det dom har rätt till och det kan man inte ha så många synpunkter om. Men det är rimligt att ändra på systemet och det har vi gjort nu. Om några år omfattas alla politiker av det nya.

Själv kan Anders W Jonsson gå tillbaka till en tjänst som överläkare om han i förtid måste överge den politiska karriären.

Hur ser Centerpartiet på den gamla formen?

– Det var det regelverk som gällde tidigare. Men vi kan inte som politiker och förtroendevalda ha ett regelverk som inte överensstämmer med andra människor.

Och den nya formen?

– Den tycker jag är rimlig. Jag kan ju som politiker få sparken, bli avsatt i morgon. Då är det rimligt att jag har ett ekonomiskt omställningsstöd. Det är också rimligt att få ett stöd för att kunna komma ut på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons