Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få söker solcellsbidrag

/
  • Lars Brungs solcellsmodul är 15 kvadratmeter och värmer upp de 1750 liter vatten som finns i huset mellan april och september.
  • Solcellsbidraget gäller de moduler som är elnätverksanslutna. Inte de fria solcellssystemen som ofta används i fritidsbåtar och husvagnar.
  • Dan Jonsson visar en av solcellsmodulerna som säljs på Trävaruhuset i Alfta.

Det nya bidraget för att installera solceller blev snabbt populärt på vissa håll i landet, men länsstyrelsen i Gävleborg har hittills bara tagit emot en enda ansökning.

Annons

Den första juli infördes ett nytt ekonomiskt stöd för att installera solcellsmoduler. Efter bara en vecka kom mängder av ansökningar in, men rusningen varierar kraftigt mellan länen. Från Gävleborgs län har energimyndigheten hittills bara fått in en enda ansökan. Jönköpings län har fått in flest.

– Det är hårt tryck här. Förutom de 30 ansökningarna är det många som har ringt till oss med frågor, säger Lars Fransson, länsarkitekt på länsstyrelsen i Jönköping.

Solcellstekniken har stora miljöfördelar, men är än så länge relativt dyr.

– Solenergin är inte ekonomiskt konkurrenskraftig i dag, men den har en framtidspotential och genom att stödja den kan kostnaderna sänkas totalt, säger Linus Palmblad, handläggare på energimyndigheten.

Lars Brungs i Bollnäs skaffade solceller för två och ett halvt år sedan. Energin från solcellsplattan på hans hus räcker till varmvatten och värme inne i huset under sommarhalvåret.

– Solcellerna fungerar kanonbra. Det är underligt att inte fler skaffar för det är nästan helt underhållsfritt, säger han.

Mer läsning

Annons