Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få butiker med i PRO:s prisundersökning

/
  • PRO gör årligen prisjämförelser av matvaror i landets butiker.

PRO:s årliga prisundersökning ska ge en fingervisning om var de billigaste matkorgarna finns. Men en majoritet av Gävleborgs livsmedelsbutiker medverkar inte i undersökningen.

Annons

Prisundersökningen genomfördes 13 oktober. Smör från Bregott, spaghetti från Barilla och svensk nötfärs var några av de 33 produkter som undersökningen jämförde priserna på.

Läs också: PRO om Coops prisfusk: "Det är skitdåligt naturligtvis"

PRO valde att särredovisa stora och små butiker för en mer rättvis jämförelse.

Men en majoritet av länets butiker uteblev i undersökningen. Av totalt 111 butiker i Gävleborg är det i endast 27 butiker som resultatet är baserat på.

– Många mindre butiker och kedjor som exempelvis Lidl faller bort eftersom de inte har de märkena som vi undersöker i sitt sortiment, säger Märtha Dahlberg, ansvarig för undersökningen på PRO:s riksorganisation.

Läs även: Butikschefen om prisfusket: "Har fått order om att inte säga någonting"

Ett stort antal Willys-, Tempo-, Hemköp-, Lidl- och mindre närköpsbutiker är inte med.

Inte heller några av Coop Mitts butiker är med eftersom de ertappats med att ha uppmanat sina anställda att tillfälligt sänka priserna inför undersökningen.

– Vi har valt att ta bort dem. Vi har agerat så tidigare när vi fått vetskap om prisjusteringar. Det är beklagligt att vissa handlare agerar så. Vår ambition är att öka prismedvetenheten hos konsumenterna. Vi är inte ute efter att skapa vinnare och förlorare, det är viktigt att poängtera, säger Märtha Dahlberg.

Jan Engman är konsumentansvarig för PRO:s Gävleborgsdistrikt. Det är han som fördelar ut listorna med butiker som ska undersökas till alla pensionärsföreningar i distriktet.

Det är sen upp till föreningarna att undersöka så många butiker de hinner med på sina listor under just den dagen då undersökningen ska genomföras.

Läs också: Mejlen som avslöja matkedjans prisfusk

Något krav på att alla butiker på listorna ska undersökas finns inte. Det butiker som inte har rätt sortiment faller bort automatiskt och butikerna som inte vill vara med slipper att bli undersökta.

– Vissa butiker säger nej, de litar inte på oss. De anser ofta att de har ett annat sortiment som är bättre än det vi undersöker, säger Jan Engman.

Att så många butiker inte ingår i undersökningen och att resultatet därmed kan vara missvisande ser Märtha Dahlberg inte som något problem.

– Vår undersökning går ut på att visa på prisskillnader. Vi vill inte utse den billigaste butiken, vi vill visa vad mat kostar, säger hon.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons