Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg mot framtida storregion

Gävleborgs landsting ersätts inte med en storregion nästa år.
Ändå kan en gemensam nämnd redan då få ansvaret för kultur och utbildning både i Gävleborg, Dalarnas och Uppsalas landsting.

Annons

De ledande politikerna i de tre länens landsting och regionförbund leder Svealandssamarbetet, med mål att skapa förutsättningar för en storregion. Örebros finns med som observatörer.

Politikerna har skapat nio arbetsgrupper med tjänstemän och före jul fick kultur- och utbildningsgruppen ett utökat uppdrag. De skulle undersöka förutsättningarna för en gemensam nämnd.

– De här länen gör allt mer tillsammans på kulturområdet, säger Elsmarie Juhlin, chef för landstingets TRU-förvaltning som bland annat ansvarar för kultur och folkbildning.

Kenneth Nilshem (C), ordförande i landstingets ansvariga nämnd för tillväxt- och regional utveckling, TRU, konstaterar att landstingen inom några måste månader ta ställning till en eventuell gemensam nämnd.

TRU-nämnden ansvarar också för kollektivtrafik. Även på det området har de tre länen tillsatt en arbetsgrupp.

– Där avvaktar vi den statliga utredning som ska presenteras 23 mars. Om slutresultatet blir det utredaren sagt tidigare innebär det stora förändringar för dem som har regionalt trafikansvar, säger Elsmarie Juhlin.

Mer läsning

Annons