Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erfarenheter från Sundsvall ska ge Teknikcollege

/
  • David Norman är nu projektledare för Teknikcollege Hälsingland. Under måndagen träffade han styrgruppen där bland annat Lennart Backlund, gymnasiechef i Hudiksvall, ingår.

De två senaste åren har David Norman arbetat i Sundsvallsregionen med att utveckla ett certifierat gymnasium för både teknik, vård, omsorg och service.
Nu har han anställts som projektledare för Teknikcollege Hälsingland.

Annons

– Min erfarenhet är att det inte är helt lätt att klara de tio kriterierna för att bli certifierad, säger David Norman.

Enligt David Norman leder college-konceptet framför allt till att samarbetet fördjupas mellan skola och näringsliv.

– Näringslivet finns ju med i den regionala styrgruppen. I ett Teknikcollege utvecklas också den arbetsplatsförlagda utbildningen.

Styrgruppen träffade under måndagen skolpolitiker från de samverkande kommunerna. I tider med minskande elevantal uttryckte politikerna en vilja att samordna sina resurser och förlägga olika inriktningar till olika orter. Än så länge är det emellertid oklart hur omfattande samordningen blir.

Med hög kvalitet tror styrgruppen att eleverna väljer att åka till en annan ort i Hälsingland istället för till Gävle

– Redan till hösten har elever från Söderhamn sökt vår plåt- och svetsinriktning, säger Jan Lahenkorva (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs.

Ambitionen var tidigare att redan under våren få till ett grundläggande godkännande av utbildningssamarbetet, men först för några veckor sedan blev det klart med finansieringen.

Därför är det först nu som en projektledare har kunnat anställas. Det blir inte aktuellt med någon ansökan förrän till hösten.

Mer läsning

Annons