Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enklare för kvinnor att sterilisera sig

En ny steriliseringsmetod för kvinnor används i Hudiksvall och gör ingreppet billigare.

Annons

Margareta Sidenvall, överläkare vid kvinnokliniken i Hudiksvall, beklagar att politikerna inte hade fullgod information när de chockhöjde avgiften.

De som steriliserar sig utan medicinska skäl har hittills bara betalat 300 kronor. Från årsskiftet blir avgiften för män 3 000 kronor och för kvinnor 5 000 kronor.

Traditionellt har det krävts ett betydligt större ingrepp för att sterilisera en kvinna, jämfört med en man. Den gamla metoden är fortfarande den enda som används i Gävle, men i Hudiksvalls används sedan ett år en betydligt enklare metod.

I stället för ett stort bukingrepp kan ett slags små "spiraler" föras in genom slidan och sättas i äggledarna. Även om spiralerna är mycket dyra, måste det bli mycket billigare än den gamla metoden, konstaterar Margareta Sidenvall i ett brev till landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Åtgärden kan göras vid mottagningen och tar inte mycket mer tid än ett läkarbesök. Kvinnan behöver inte sövas. Det räcker med ett par smärttabletter.

Även om kostnaden för sterilisering av en kvinna fortfarande är högre än för en man, tycker Margareta Sidenvall att det ur ett jämställdhetsperspektiv är fel med olika avgifter.

Mer läsning

Annons