Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En varg skjuten i länet

Den varg som vid 14-tiden på söndagen rapporterades påskjuten vid Enåsen i Ramsjö kunde inte spåras under dagen. Inga tecken fanns på att vargen träffats varför den noteras som ett bomskott..

Det var den andra rapporterade påskjutningen i länet under söndagen. Strax före kl 13 rapporterades en varg påskjuten norr om Åmot i Ockelbo kommun. Den senare vargen påträffades död vid eftersök.

Annons

Besiktningsmän från länsstyrelsen har begett sig till området där Ramsjövargen påsköts. Eftersök pågick under kvällen, men man fann inga tecken på att vargen träffats eller skadats..

Vargen påträffades i ett område som på senare tid uppmärksammats för revirbildning. En hanne och en hona har tillsammans markerat för revir under vintern.

Jakten avbröts vid 16-tiden, en timme efter solens nedgång, och kommer att återupptas senare. Efter söndagens rapporter återstår då två vargar att skjuta i länet.

Till årets vargjakt hade länet fått sig tilldelat tre vargar. Totalt i hela landet får 27 vargar skjutas under jakten, som pågår fram till den 15 februari.

Strax före klockan 13 på lördagen, första jaktdagen, rapporterades att en varg påsljutits i Ämnebo, Edsbyn. Därmed skulle två vargar återstå av årets tilldelning. En närmare undersökning under dagen visade dock att vargen är oskadad och under lördagen blev därmed ingen varg skjuten i länet.

Omkring 12 000 jägare rör sig i skogar runt om i landet. En timme efter soluppgången på lördagen startade vargjakten. Totalt får 27 vargar skjutas i landet under jakten, som pågår till den 15 februari i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Örebro och Västra Götalands län.

Jakten får hård kritik av bland annat Världsnaturfonden, WWF, och Rovdjursföreningen. De menar att beslutet saknar vetenskaplig förankring och att vargstammen hotas om den minskar.

De båda organisationerna har nu vänt sig till EU för att försöka stoppa den svenska vargjakten.

– Tillsammans med Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen har WWF begärt att få träffa EU-kommissionen för att ge vår syn på den svenska vargjakten, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF, i ett pressmeddelande

 

Mer läsning

Annons