Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En reklamfilm från 1940-talets Hälsingland

/

"Tycker du inte att Hälsingland är ett landskap med en egen ton? En stark ton!"

Annons

Berättarrösten föreställer att tillhöra en ung man som med rak rygg och stolthet i rösten visar upp sitt Hälsingland för en ung kvinna som man får anta är hans fästmö. Storyn finns väl mest där som ram för de olika scener som visas upp från landskapet. Hälsingland rapsodi är troligen en sorts marknadsföringsfilm, producerad SJ. Exakt varför den gjordes och hur den kom till går inte riktigt att veta. Filmen finns i Svenska filminstitutets och Kungliga bibliotekets gemensamma arkiv, men någon mer information än vad som går att utläsa från filmen i sig går inte att få tag på.

Vi jämför industrierna då med nu. Se inslaget här.

Filmen gjordes 1949. På de dammiga bilderna syns bland annat pappersmassafabriken och hamnen i Iggesund, kättingfabriken i Ljusne, Edsbyverkens stol- och skidtillverkning, fiskehamnen i Hudiksvall, laxfisket i Ljusnan, jordgubbsodling i Bergsjö och Ren-såpafabriken i Sandarne.

Vi får även se pojkar som lär sig det moderna lantbruket på lantbrukarskolan i Nytorp och flickor som utbildas på "lanthushållsskolan på hälsingegården". Länsman i Delsbo som tar det lugnt eftersom bygden är så stillsam och korna och flugorna vid fäboden.

Mer läsning