Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pensionär i veckan brinner inne – trots att bränderna kan förhindras

/

113 personer omkom i bränder i Sverige 2015. Det är det högsta antalet på fem år. Det trots att medvetenheten har ökat och de flesta bränderna hade kunnat undvikas.

Annons

En positiv trend under de senaste åren har brutits. Förra året omkom 113 personer i bränder i Sverige. Det högsta antalet på fem år. Fyra av de 113 fanns i Hälsingland. En i Bollnäs, en i Nordanstig och två i Hudiksvall.

Läs också: En person avled i branden i Enånger

Och det är äldre som lever mest farligt. En grupp som för varje år blir större. Varje vecka brinner en pensionär i Sverige inne i sitt eget hem, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– De bränder som vi hade förr som startade med levande ljus har vi inte längre, där har vi nått fram med informationen, säger insatsledare Pär Palm.

Numera startar många bränder i bostäder genom rökning eller matlagning som av olika anledningar glöms bort. De skulle kunna bli betydligt färre med hjälp av tekniska hjälpmedel. Allra viktigast, och billigast, är den klassiska brandvarnaren. De finns i många hem, men när räddningstjänsten kommer till en bostad där det har brunnit kan de ligga på hatthyllan, eller så visar det sig att den hade ett gamalt batteri och inte har fungerat.

– Man blir förvånad över att inte fler har brandvarnare. De kostar 100 kronor. 100 kronor som räddar liv. Det är billigt, säger Pär Palm.

Läs också: Så brandsäkrar du ditt hem

Själv är han så noggrann att han inte låter sina barn sova över hos kompisar om det inte finns fungerande brandvarnare hos dem.

Hos äldre personer bör det dessutom finnas en spisvakt. Det är en rökdetektor som är kopplad till spisen som gör att spisen stängs av om det ryker om maten. Efter förfrågan från socialtjänstens har räddningstjänsten även köpt in en handfull portabla sprinklers, med tillhörande vattentank, som hyrs av storrökande äldre.

– Det är väldigt högt tryck i dem så tanken behöver inte rymma så många liter för att man ska få en bra släckeffekt i ett normalstort vardagsrum, säger Mikael Lindberg som är avdelningschef för samhällsskydd i Kommunalförbundet södra Hälsingland.

Läs också: Stor brandrisk med gamla kaminer och skorstenar

Räddningstjänsten rekommenderar också att alla har en brandfilt hemma.

– Tidigare var det ingen som frågade efter brandfiltar, men just inför senaste julen var det många som ringde och frågade om kostnader och var man kan köpa, säger Pär Palm.

De är ofta ett bättre val än en brandsläckare. Men vill man ha en brandsläckare så rekommenderas en mindre pulversläckare.

– Det finns ett talesätt som passar i det här sammanhanget: "Det finns inget hjältemod i att släcka en brand som hade kunnat förhindras", säger Pär Palm och konstaterar att även om räddningstjänsten har kommit långt i sitt arbete med att förebygga bränder så har de en lång väg och många utmaningar kvar.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning