Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En berusad kvinna får inte tappa kontrollen

Dryckesmönstren blir allt mer lika mellan könen. Men forskning visar att våra värderingar inte förändrats i samma takt. En berusad man får bryta gränser, men en kvinna förväntas behålla kontrollen.

Annons

Läs mer: Rut började dricka som 35-åring – alkoholist efter ett års drickande

I debatter och forskning hörs ofta att kvinnors drickande allt mer liknar männens. Men det innebär inte att våra normer kring drickandet förändras i samma takt. Det säger Josefin Bernhardsson som gjort en avhandling om alkohol och könsroller vid Stockholms universitet. Där har hon intervjuat nära 200 personer i åldrarna 15-65 år.

– Det jag kom fram till i min studie är att genusnormer kring drickande inte tycks ha ändrats lika mycket som själva drickandet gjort, berättar hon.

Enligt Josefin Bernhardsson finns en tydlig skillnad mellan könen när det gäller syn på kontroll. Kvinnor som dricker förväntas behålla kontrollen och ta ansvar för sitt eget – men också andras beteende. Normbrytande kvinnor riskerar sociala konsekvenser och skam över att vara exempelvis en dålig mor.

Kvinnorna som inte dricker alkohol, eller har ett begränsat intag, uppger just att de är oroliga och rädda för att förlora kontrollen. Det är inget som männen alls pratar om i någon större utsträckning. För män finns istället en norm som säger att de ska bryta gränser och vara modiga när de dricker alkohol.

Läs också: Farlig trend senaste 20 åren – allt fler kvinnor dör av alkohol

Men det finns också kvinnor som upplever kontrollförlusten som något positivt – bland annat eftersom det öppnar upp för flirt. Samtidigt finns en rädsla hos unga kvinnor att bli dömda och kallade hora, många hade också blivit varnade för att bli våldtagna.

– Jag kan förstå föräldrarnas oro. Samtidigt är det lätt så att ansvarsbördan hamnar på fel ställe och att flickorna känner; "om du råkar ut för något så är det ditt fel".

Josefin Bernhardssons studie visar också att det finns ett stark tabu gällande berusade mödrar.  

Många av de hon intervjuat hade berättelser från sin uppväxt som inkluderade alkohol och deras pappor eller andra män. Här beskrevs männen vanligtvis som lustiga och roliga.

Men nästan ingen hade några konkreta berättelser från barndomen om berusade mammor.

– Det betyder inte att kvinnorna inte dricker, utan säger något om vad vi tycker om mammor som tappar kontrollen.

I de få berättelser som de intervjuade hade som gällde berusade kvinnor beskrevs hon som äcklig.

Men trots skillnader mellan könen finns också en tydlig likhet som sträcker sig mellan dem.

– Att det är svårt, nästan tabubelagt, att prata om alkoholproblem är tydligt oavsett kön, konstaterar Josefin Bernhardsson.

Läs också: Rebecca var nära att dö av alkoholen som 13-åring – nu har hon vänt om sitt liv

Mer läsning

Annons