Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tio saknar jobb

/

Gävleborg har fortfarande den högsta arbetslösheten i landet. Under januari saknade en av tio i Hälsingland jobb. Men Charlotte Palmborg på arbetsförmedlingen är positiv.

- Vi får hela tiden signaler om att det har vänt.

Annons

Det är fortfarande många som går utan jobb i Hälsingland. Under januari var en av tio inskrivna som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

Gävleborg har den allra högsta arbetslösheten i hela Sverige med en öppen arbetslöshet på 5,7 procent. Tillsammans med de arbetslösa som deltar i någon form av program ligger arbetslösheten på 10,5 procent.

Allra högst är arbetslösheten bland de unga. I åldersgruppen 18 till 24 år saknar två av tio jobb.

Men Charlotte Palmgren, chef för arbetsförmedlingen i Hudiksvall, skräms inte över den höga arbetslösheten.

- Så har det sett ut länge. Samhället har förändrats, brukssamhället finns inte kvar och man kan inte vara säker på att få jobb på bruket efter gymnasiet. Nu krävs högre kompetens. Men det finns en tradition att vi i Hälsingland inte vidareutbildar oss.

Lägst arbetslöshet i Gävleborgs län återfinns i Nordanstig. Charlotte Palmborg tror att det beror på att de i Nordanstig är mer flexibla än personer på andra orter.

- Redan i gymnasiet börjar de pendla till Sundsvall eller till Hudiksvall. De lär sig pendla och kan då tänka sig att jobba på annan ort, säger Charlotte Palmborg.

Men arbetslöshetsstatistiken är inte bara dyster läsning.

- Det ser positivt ut. Antalet nyanmälda jobb ökar. Färre skriver in sig som arbetslösa. Varslen går ner. Vi får hela tiden signaler om att det har vänt, säger Charlotte Palmborg.

Hon poängterar att det nu är viktigt att utnyttja tiden till kompetenshöjning, något arbetsförmedlingen gärna hjälper till med.

- Utbildning och kompetens är det som gäller. Det är inte så att alla ska ha högskoleutbildning, men det är viktigt att skaffa sig kompetens så att det går lättare att få en anställning när det vänder.

Mer läsning

Annons