Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevrådskassör åtalad för förskingring

En 19-åring, tidigare elevrådskassör i en gymnasieskola i Hälsingland, misstänks för förskingring. Enligt stämningsansökan som lämnats in till Hudiksvalls tingsrätt har 19-åringen under våren och hösten 2008 stulit 171 000 kronor från elevrådets kassa.

Annons

19-åringen var kassör i elevrådet i cirka ett och ett halvt år. Under den tiden har det gått rykten om att det var oegentligheter i bokföringen. Men efter en första muntlig förklaring till dåvarande ordföranden fick kassören fortsatt förtroende.

Under hösten 2008 började återigen rykten florera om att det fattades pengar i elevrådskassan. Ordförande och vice ordföranden bad då kassören lämna in redovisningen för granskning. Trots flera påstötningar lämnade kassören inte ifrån sig bokföringen.

De begärde då ett kontoutdrag från banken och upptäckte att det inte fanns några pengar på kontot. Med hjälp av en ekonom från kommunen upptäcktes då att balen som ska betalas av elevrådet inte var betald av elevrådet utan av skolan.

Kassören konfronterades med dessa uppgifter överlämnade då två postväxlar på sammanlagt 171 000 kronor till elevrådet.

Enligt egen uppgift hade kassören tagit ut pengar från elevrådet kassa och lagt in dem ett bankfack tillhörande en syster.

Straffsatsen för förskingring är fängelse i högst två år eller om gärningen bedöms som ringa, böter eller fängelse i högst sex månader.

Mer läsning

Annons