Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elchockerna har fördubblats i psykiatrin

Antalet elchocksbehandlingar har fördubblats i Sverige de senaste tio åren.

Trots biverkningar som minnesförlust är behandlingen en viktig och effektiv del av vården, tycker Mats Porath, medicinskt ledningsansvarig läkare inom vuxenpsykiatrin i länet.

Annons

Han kallar elchockbehandling, eller mer korrekt ECT, för det mest effektiva vid djup och allvarlig depression.

– Om jag själv eller någon av mina anhöriga skulle drabbas av en djup och allvarlig depression, skulle jag vilja att det gavs ECT, säger han.

Tillfällig minnesförlust är enligt Mats Porath en sedan länge känd biverkning.

– Sedan finns det de som säger sig få bestående minnesförlust. Alla behandlingar som sjukvården ger har olika biverkningar. Då får man fråga sig om nyttan överväger biverkningarna och det anser jag att de gör. Man ska komma ihåg att djup och allvarlig depression är en dödlig sjukdom.

Den här veckan publicerar Socialstyrelsen en rapport som säger att omkring 40 000 ECT-behandlingar, genomförs i Sverige under ett år. Det innebär en en fördubbling på tio år.

Mats Porath tror att det kan stämma.

– För 15 år sedan kom de nya antidepressiva läkemedlen. Det visade sig efter en tid att de inte var effektiva mot djup och allvarlig depression. Därför har ECT fått en renässans.

Socialstyrelsen anser att vården bör bli bättre på att informera patienter och anhöriga om riskerna med behandlingen.

Mats Porath tycker att landstinget redan sköter sina ECT-behandlingar på ett bra sätt

– Vi har riktlinjer för hur informationen ska ges, men vi ska komma ihåg att det här handlar om personer vars sjukdom gör att de redan har minnes- och koncentrationssvårigheter. De kan ha svårt att komma ihåg om de fått information.

Mats Porath uppskattar att det ges mellan 200 och 400 behandlingar per år i Gävleborg.

– Men det har minskat den senaste tiden, sedan Uppdrag Granskning hade ett program om det före jul. Efter det har patienterna inte varit lika angelägna om att genomgå behandlingen.

Mer läsning

Annons