Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elchocken snabbt över

/

För ett par veckor sedan skenade elpriset. I ett huj femdubblades priset, till 261 öre per kilowattimme, och villaägarna började bita på naglarna.

Men snart var elpriset tillbaka på normala nivåer igen. Redan dagen efter var det nere på 63 öre och i början på den veckan kostade elen 42 öre.

Annons

Anledningen till den dramatiska höjningen i mitten av december var främst att driften vid tre kärnkraftsreaktorer låg nere. Det gör den fortfarande, men någon ny chockhöjning av elpriset är ändå inget man behöver vara rädd för, menar folk i branschen. Inte ens fortsatt riktigt kallt, som det ju också ska bli, tros påverka, åtminstone inte nämnvärt.

Orsaken till det är att industrierna gått på julledigt. Efterfrågan på el från de riktigt stora konsumenterna är därför låg och elpriset styrs av tillgång och efterfrågan.

Även när industriproduktionen börjar gå på högvarv igen väntas priset, den närmaste tiden, ligga kvar på ungefär samma nivå som i dag.

- Därför finns det ingen anledning att skynda sig att binda elpriset om man har ett rörligt avtal, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå, till Dagens Nyheter.

- Kylan kan påverka priserna tillfälligt uppåt, men det är ingen anledning till panik. Och har man rörligt får man ju leva med att priset går upp och ned.

 

Mer läsning

Annons