Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser bredare samarbete

/
  • Med fulla lager och fler anställda plockare är det troligt att grossisterna efterfrågar färre bär i år. Samtidigt tyder mycket på att det blir ett bra år för blåbären.

Nya riktlinjer ska skapa bättre rättssäkerhet och villkor för bärplockare. Men för att lösa bärbranschens problem krävs samarbete mellan bärbranschen, stat och kommun, menar en vd för ett av de stora bärföretagen.

Annons

I början av sommaren lanserade branschorganisationerna Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel riktlinjer för ansvarsfulla bäruppköp, som även ska förhindra skattebrott och minska risken att bäruppköparna tas för arbetsgivare.

Det har nämligen varit en av stötestenarna för bärbranschen de senaste åren: vem som bär arbetsgivaransvaret för de som plockar och säljer bär till en uppköpare – så kallade friplockare. Bäruppköparna har menat att de köper en vara och inte en tjänst.

– Vi ser det svårare att ta ett arbetsgivaransvar, eftersom råvaran skulle bli alltför dyr. Många kunder vill gärna ha närproducerat, men är inte alltid beredd att betala vad det kostar, säger Hans Olsson, vd för Skogsmat.

De nya riktlinjerna handlar om bäruppköparens ansvar att informera: om allemansrätten och Sveriges visumkrav, att plockarna är fria att vända sig till vilken uppköpare de vill och att de själva ansvarar för mat och logi. Bäruppköparen ska inte heller styra de fria plockarna genom rekrytering, ta betalt för rätten att plocka eller utöva påtryckningar, enligt riktlinjerna.

De bäruppköpare som väljer att tillämpa riktlinjerna ska också föra register över kunder, köpta kvantiteter, lämna kvitto, genomgå en utbildning och vara beredd på att en revision kan ske.

Torbjörn Lundin är en av bäruppköparna i Hälsingland, hans farfar började sälja bär 1928. Torbjörn Lundin var med och tog fram de nya riktlinjerna.

– Jag har jobbat på det där viset jämt, så det är nästan ingen skillnad, säger han.

Den bilden bekräftar även en annan bäruppköpare som tidningen har pratat med. Riktlinjerna sätter de regler på pränt som för dem flesta bäruppköparna varit praxis.

De senaste somrarnas nyhetsrapportering har berättat om många plockare, både EU-medborgare och thailändare som blivit lurade eller levt under svåra förhållanden. I och med Migrationsverkets strängare krav på arbetsgivare tror fackförbunden på en ljusning för plockare med arbetsvisum. De som rör sig fritt inom EU fortsätter att sälja bär till uppköpare, utan en arbetsgivare.

Hans Olsson tror att det krävs gemensamma krafttag för att kunna skapa goda förhållanden för friplockare.

– Vi har öppna gränser med fri arbetskraftsinvandring. Det är ingen bransch som bär hela det ansvaret utan alla måste samarbeta, även våra politiker.

Han menar att det saknas en tydlig samordning mellan Migrationsverket, Skatteverket, kommuner och länsstyrelse.

– Många européer åker hit på vinst och förlust. Helst skulle det finnas någon form av organisation som samordnade och fördelade ansvar.

I år är säsongen försenad men väntas ge rikligt med blåbär. Bärföretagen har mycket blåbär på lager sedan förra året. Förra årets svenska bär hade låga värden av antioxidanter, vilket gjorde att den farmaceutiska industrin föredrog billigare blåbär från Östeuropa. De svenska och finska försäljarna blev ståendes med stora överskott. Ett högt utbud gör att bärföretagen i år har satt ett tak för hur mycket de kommer köpa av de lokala bäruppköparna.

Mer läsning

Annons