Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter utspelet om storregionen: Förvåning hos kommunalråden i Hälsingland

/

Hälsinglands ledande politiker reagerar med förvåning på Gävles och Sandvikens utspel om att bryta sig ur länet.

Annons

Gävles avgående kommunalråd Jörgen Edsvik (S) och kommunalrådet Peter Kärnström (S) i Sandviken har uppvaktat Barbro Holmström om att de vill skilja Gävle och Sandviken från länet och gå ihop med Uppsala i stället om det blir aktuellt med en Norrlandsregion.

Läs också: Gävleborg kan splittras – Gävle och Sandviken vill skiljas från Hälsingland

Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) blev helt tagen på sängen av partikollegorna i Gävle och Sandvikens utspel. När han får höra det blir han helt tyst.

– Det där har jag inte hört ett ord om, lika lite som att det skulle vara aktuellt att Gävleborg skulle ingå i en region för stornorrland. Det är märkligt, i Gävleborg har vi hela tiden fört diskussioner om att hålla ihop länet. Dessutom har jag inte hört något om att det skulle vara aktuellt att bilda en stor Norrlandsregion.

Läs också: Snart kan Gävleborg tillhöra en ny storregion

Han vill inte säga att de har agerat fel, men han tycker det är mycket märkligt med tanke på att kommunerna i de interna diskussionerna har sagt att de ska hålla ihop Gävleborg.

– De har inte haft någon annan uppfattning på de sammanträdena. Med tanke på att vi ska träffas i Bollnäs nästa vecka för att diskutera just den här frågan känns det ännu märkligare att de uppvaktat Barbro Holmström.

Läs också: Tänk om hon delar länet

Däremot delar han Gävle, Sandviken och regionens uppfattning om att det bästa är att bilda storregion med Dalarna och Uppsala. Det är också viktigt att staten ser till att organisera myndigheterna lika som länen, menar han.

– Går vi samman med Uppsala och Dalarna kommer vi att ha ett relativt bra avstånd till universitet och universitetssjukhus. Annars är det Stockholm eller Umeå som gäller, säger Sven-Erik Lindestam.

Mikael Löthstam, ordförande i kommunstyrelsen i Hudiksvall, är lika förvånad som grannkommunerna. Att Gävle och Sandviken har ögonen söderut och att närheten till Stockholm spelar stor roll, tycker han är förståeligt. Men att de skulle gå ifrån Gävleborg är inget han ser positivt på.

– Att de har funderingar på att bryta sig loss ifrån regionen är nyheter för mig. Vi ser helst att man håller ihop länet, oavsett om ett beslut för en storregionsgräns går norrut eller söderut, är det en styrka för Gävleborg och för Hudiksvall. Eftersom Hudiksvall ligger mellan Gävle och Sundsvall, är det i många avseende viktigt att man håller ihop.

Läs också: Jörgen Edsvik kan göra en historisk flytt av Gävle

Kommunalrådet i Ljusdal, Lars Molin (M), är medveten om att de här diskussionerna förs. Men för honom är samarbetet med de närmaste kommunerna, Bollnäs och Hudiksvall, viktigare än hur regionen kommer att se ut i framtiden.

– Vi pratar om infrastruktursatsningar, utbildning och samarbete på andra områden. Då blir det viktigt var andra kommuner tar vägen.

Dessutom kan han känna att avståndet till Gävle är stort redan nu.

– Det här kommer att ytterligare förstärka avstånden. Men det är en utveckling som vi inte kan hindra, utan det viktiga är att komma närmare och hitta ett bra samarbete med Bollnäs och Hudiksvall. Det är det som kommer att gynna Ljusdals kommun.

Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall (S) har just tagit del av nyheten om Gävles och Sandvikens agerande när vi når henne.

– Jag blev väl lite förvånad över att de har uppvaktat som de har gjort. Talespersonen för mig i den här frågan är regionsrådet Eva Lindberg, det är hon som är utsedd att föra regionens talan. Den här frågan är inne i ett skede där det förs dialoger nu, och det har sagts att vi ska föra en bred dialog, men det är regionen som håller i frågan.

Centerwall håller med om att Gävleborg bör söka sig söderut, vilket också är regionens huvudspår i nuläget.

– Jag delar uppfattningen att det är de naturliga stråken att titta söderut. Ambitionen är att hålla ihop länet och att hålla ihop söderut. Det faller sig naturligt på väldigt många sätt om man tittar på sjukvård, utbildning och arbetsmarknadsregioner. Men när det blir en ny indelning är det lika viktigt som tidigare att samverka över andra gränser, det finns inga vattentäta skott över gränserna oavsett vilken region man tillhör.

Hon kan inte se framför sig en framtida storregion utan Gävle och Sandviken.

– Nej, jag har väldigt svårt att se det. Jag ser inte att det finns någon fördel i att dela länet.

Yoomi Renström (S), kommunalråd i Ovanåker, blir även hon förvånad över uppvaktningen av Barbro Holmberg.

– Vi har alltid pratat om att länet ska hålla samman och jag har aldrig sett något förslag om att vi ska tillhöra en Norrlandsregion enbart, utan det är Mellansverige som har diskuterats. Jag har lite svårt att förstå varför man ska förutsätta att något som aldrig ens har varit uppe till diskussion ska kunna hända.

Om att Gävleborg bör söka sig söderut snarare än norrut säger Yoomi Renström så här:

– Det finns väl alltid ett önskemål att tillhöra den större tillväxtdelen av Sverige. Alla kommuner i kanten av en stor tillväxtregion vill gärna sugas in i den, det är en naturlig reflektion.

En storregion utan Gävle och Sandviken tror hon inte på.

– Nej, det har vi sagt hela tiden är att vi håller ihop länet. Det finns inte ens en anledning för mig att diskutera att vi ska splittra oss. Det är inte över huvud taget vår målsättning. Jag tycker också att det är olyckligt om vi börjar prata om splittring i det här läget, det finns ingen anledning att lyfta på den stenen.

I Nordanstig är kommunalrådet Monica Olsson, (S), minst sagt förbryllad:

– Jag förstår inte var de har fått detta ifrån, ingenting är ju klart i det här. Det blir en sammandragning i Bollnäs nästa vecka, då frågan ska lyftas, och vi i Nordanstig har regionbildning på dagordningen på måndagens fullmäktigesammanträde.

Att Gävle och Sandviken vill bryta sig ut är hon lika frågande inför:

– Jag kan förstå att vissa vill gå söderut, likaväl som en del här i kommunen vill att vi ska mot Västernorrland, men det är inte färdigdiskuterat och jag tycker att ska man gå in i en större region bör vi hålla ihop länet. Jag förstår inte varför man gör ett sådant här utspel.

Mer läsning

Annons