Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter förra veckans beslut om jour på ambulansen – så många har sagt upp sig

/

14 anställda har sagt upp sig efter förra veckans beslut om att införa jour på ambulansen i Region Gävleborg.

Annons

Innan beslutet fanns nio uppsägningar. Sedan beslutet om att införa jour i stället för aktiv arbetstid under nattetid inom ambulansverksamheten har ytterligare 14 medarbetare sagt upp sig, skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande. Det betyder att 23 anställda, nästan var tionde ambulansanställd i Region Gävleborg, har sagt upp sig.

– Det är naturligtvis tråkigt att vi förlorar medarbetare och något vi ser allvarligt på. Det har varit starka reaktioner kring jourfrågan så vi var medvetna om att risken för uppsägningar fanns, vilket vi är skyldiga att ha en beredskap för, säger Helena Björkman, divisionschef Division Operation och Diagnostik, i ett uttalande.

Den sammanlagda övertidskostnaden för ambulansen 2015 var nästan tio miljoner kronor, det innebär att ambulansen står för 40 procent av Division Operations övertidskostnader där ambulansen är ett av tio verksamhetsområden. Övertiden innebär att många medarbetare redan idag arbetar den mertid som jourförslaget ger, skriver Region Gävleborg i pressmeddelandet.

– Vi ser ett behov av att förtydliga vad sakfrågan handlar om. Vi måste minska vår övertid och utifrån den beläggning som råder nattetid mellan klockan 23-07 så bedömer vi att det här är en rimlig åtgärd. Det här innebär att vi får mer likvärdiga förutsättningar inom hälso- och sjukvården, säger Helena Björkman.

Sedan årsskiftet har ambulanssjukvården inom Region Gävleborg samtidigt också anställt nio nya medarbetare.

Det finns i dag cirka 240 ambulansanställda i Region Gävleborg.

Mer läsning

Annons